• KEM
  • Subcribe to Our RSS Feed

streda 26. novembra 2014

Skutočne sú videohry iba stratou času?

7:53 // by Unknown // // No comments

Mnohí videohry milujú, no stále sa nájde veľa ľudí, ktorí sa na videohry pozerajú ako na stratu času, alebo niečo, čo už dávno prekročilo hranicu „neškodnej zábavky“, zodpovedá za nesprávny životný štýl a spôsobuje lenivosť, vznik obezity, či dokonca závislosť. Samozrejme, existujú aj prípady, kedy kvôli závislosti na hre prestal človek fungovať ako spoločenská bytosť. Na internete dokonca kolujú články, ako videohry spôsobili smrť nejedného človeka. Extrémne prípady, kedy chlapec skolaboval po piatich dňoch neustáleho hrania Call of Duty: Modern Warfare 3 alebo krvné zrazeniny, ktoré sa vytvorili počas dlhého sedenia a spôsobili nejeden infarkt. Aj tu však platí staré známe: „Všetkého veľa škodí.“
          
        Možno sa to na prvý pohľad nezdá, ale keď sa nenecháme zaslepiť predsudkami voči videohrám, odrazu v nich objavíme množstvo pozitív. Videohry často vytvárajú vhodné podmienky pre hráča, aby sa naučil rýchlo rozhodovať a prísť v kritických situáciách s pohotovým riešením. Dokážu človeku uľahčiť učenie, rozvíjajú a zlepšujú aj ďalšie kognitívne schopnosti, ako napríklad schopnosť riešiť problémy, čo sa z knižiek ani pri pozeraní filmu nenaučíme.
          
         Existuje veľa štúdií o tom, ako hranie videohier dokáže zlepšiť kognitívne funkcie. V niektorých prípadoch môžu videohry slúžiť ako terapia pre ľudí trpiacich psychickými poruchami, ktoré postihujú mozog a teda ovplyvňujú aj jeho funkcie. Testovaná zložka dostala za úlohu hrať známu hru Super Mário presne 30 minút denne po dobu dvoch mesiacov. Po uplynutí skúšobnej lehoty ich podrobili testom, pričom výsledky preukázali výrazné zlepšenie pamäte, pozornosti, strategického myslenia a motoriky rúk. Hry pomáhajú aj deťom s dyslexiou aby sa naučili čítať. Deti, ktoré sa hrali videohry sa rýchlejšie naučili čítať a robili menej chýb, za čo vďačia zlepšenej pozornosti.

            Hranie akčných hier napomáha zvýšeniu pozornosti a schopnosti zamerať sa na detail. Svedčí o tom aj známy Stroopov experiment. Človek dokáže vykonávať niektoré aktivity súčasne bez toho, aby sa navzájom akokoľvek ovplyvňovali. Avšak niektoré úkony sa vzájomne ovplyvňujú, aj keď na prvý pohľad spolu nesúvisia. Stroop dokázal, že schopnosť človeka pomenovať farbu, akou je napísaný text je ovplyvnená tým, čo je napísane, teda samotným textom. Ide teda o konflikt dvoch hemisfér, pričom pravá rozlišuje farbu a ľavá hľadá adekvátny výraz, čiže názov farby. Zaujímavé je, že ľudia, ktorí sa hrajú akčné hry 5 až 10 hodín týždenne dosahujú v tomto teste oveľa lepšie výsledku.
            


          Ďalšia štúdiou sa zistilo, že hranie videohier nám zlepšuje zrak. Hra nás núti zamerať sa na malé detaily, ako napríklad na malé písmenká. U aktívnych hráčov videohier je preukázané zlepšené vnímanie farebných rozdielov a to až o 58%. Práve tieto funkcie sa začnú pri vyššom veku vytrácať ako prvé, preto bola táto štúdia veľkým prínosom. Špeciálne navrhnuté videohry dokážu spomaliť starnutie mozgu až o 7 rokov.

O pozitívnom vplyve videohier na kognitívne funkcie mozgu svedčí aj fakt, že zatiaľ čo sa bežný človek dokáže sústrediť na 3 až 4 predmety pohybujúce sa súčasne, hráči videohier sa zvládnu sústrediť v priemere až na 6 až 7 súčasne sa pohybujúcich predmetov.

Špekulácie, že videohry dokážu zvýšiť IQ rozprúdili najrôznejšie debaty o tom, ako ľudský mozog funguje a ako sa dá zlepšiť duševné zdravie človeka prostredníctvom videohier. Na základe tejto polemiky vznikol nový typ hier, ktoré cielene pozitívne vplývajú na psychické zdravie jedinca, a to najmä na jeho správanie a spôsobujú zníženie pocitu úzkosti, strachu, zvýšenú pozornosť a empatie.

Adam Gazzaley zo Sanfranciskej štátnej univerzity vytvoril hru Neuro Racer. Chcel zistiť, či táto hra pozitívne ovplyvní pozornosť, reakcie, a kognitívne funkcie skúmanej vzorky, ktorú tvorilo 40 ľudí vo veku 60 až 85 rokov. Hra sama o sebe nebola náročná – spočívala v šoférovaní autíčka. Avšak počas šoférovania mali hráči reagovať na určité podnety tým, že stlačia konkrétne tlačidlo. Čím je hráč lepší, tým sa náročnosť hry stupňuje. Testovaná zložka sa hru hrala po dobu jedného mesiaca, dokopy 12 hodín. Experiment dokázal, že mozog starých ľudí je poddajnejší ako sa pôvodne predpokladalo, a jeho funkcia sa aj napriek starobe dá zlepšovať. Na konci mesiaca sa testovaná zložka dostala v hre na rovnakú úroveň, ako 20 roční hráči, ktorí sa s hrou Neura Racer predtým ešte nestretli. Taktiež sa im výrazne zlepšila pamäť a pozornosť – obe má na starosti časť mozgu, ktorej funkcia sa s pribúdajúcimi rokmi spomaľuje. Výsledky potvrdilo aj vyšetrenie EEG – mozog skutočne preukázal zvýšenú aktivitu. Neuro Racer sa stal akýmsi prototypom novej generácie hier, ktorá umožní lekárom zlepšiť pacientom funkcie mozgu.


Konkrétny prípad využitia videohier ako liečebnej pomôcky lekárov je pri pacientoch trpiacich Parkinsonovou chorobou.  Pacienti trpia tromi základnými príznakmi: sú neohybní, majú problémy s pohybom – pohybujú sa veľmi pomaly a najviditeľnejším príznakom je trasenie častí tela pacienta. Videohry fungujú na jednoduchom princípe, kedy majú hráči na tele umiestnený senzor, ktorý monitoruje ich pohyb a prenáša ho na obrazovku. Pacient si tak precvičuje svalstvo a trénuje chôdzu a rovnováhu. Videohra pacienta motivuje k lepším výsledkom, pretože pokiaľ sú jeho pohyby nesprávne a hráč stratí rovnováhu, nedostane sa do ďalšej úrovne hry.

Čím sú pre nás prospešné strategické hry? Doktor Brian Glass skúmal vplyv strategických hier na schopnosť riešiť problémy. Zameral sa najmä na schopnosť človeka prispôsobiť sa a mentálne sa vysporiadať s novými úlohami a schopnosť spracovať veľa rôznych alternatívnych nápadov súčasne, za účelom rozhodnúť sa pre ten najlepší, správny. Experimentu sa zúčastnilo 72 ľudí, ktorých rozdelil do troch skupín. Prvá skupina sa hrala hru Star Craft na najľahšej úrovni, druhá skupina sa hrala Star Craft na úrovni ťažšej a tretia skupina sa hrala Sims – nenáručnú hru, ktorá nevyžaduje takmer žiadnu pamäťovú aktivitu či taktické zmýšľanie hráča. Všetci zúčastnení sa hrali 40 hodín v priebehu 6 – 8 týždňov. Skupiny, ktoré hrali Star Craft preukázali väčšiu duševnú sviežosť a rýchlosť premýšľania ako tí, čo sa hrali Sims. Výsledky boli ešte pozitívnejšie pri skupine, ktorá sa hrala náročnejšiu úroveň Star Craftu. Opäť sa teda potvrdilo, že mozog reaguje na rôzne podnety a videohry zlepšujú jeho činnosť.




Otázkou však aj naďalej zostáva, nakoľko a či vôbec dokážeme využiť to, čo nás videohry naučili v každodennom živote.

0 komentárov:

Zverejnenie komentára