• KEM
  • Subcribe to Our RSS Feed

pondelok 24. novembra 2014

Tak trochu iná hra

20:30 // by justanispiration // // 1 comment



Neznášam predsudky, ktoré sa spájajú s počítačovými hrami. Dievčatá sa nemôžu hrať, WoWko je lepšie ako LoLko, Sims je hlúposť, Solitaire pre divných.
Nie som nejakou zarytou hráčkou, no z času na čas sa pri hre rada odreagujem. WoW, Assassin's Creed, Skyrim, nezáleží mi na tom čo to je, ak ma to zabaví a vtiahne do deja. A to sa stalo nedávno s hrou, ktorá je ale tak trošku atypickou. Všetci poznáme klasické adventúry či stratégie. Vieme, ako funguje WASD a space bar na skákanie. Táto hra je ale založená na úplne inom princípe.

Telltale Games vydalo hru Wolf Among Us v roku 2013, takže celkom novinka. Princípom hry je, že sa za hlavnú postavu rozhodujete vy sami. Tvoríte príbeh tým, ako sa v danej chvíli rozhodnete. Drvivá časť hry je tvorená konverzáciami medzi hlavnými postavami, v ktorých musíte v časovom limite urobiť rozhodnutie - odpovedať alebo reagovať.



Celá hra je na motívy komixu od Billa Willinghama - Fables.
Rozprávkové postavy unikli do ľudského sveta, kde sa snažia žiť ako "normálni ľudia". Prostredie New Yorku v 80tych rokoch tomu celému dáva šmrnc aj keď občas je to príliš ponuré a depresívne.  Hlavná postava Bigby Wolf (zlý vlk z Červenej Čiapočky), Snow White (prekvapivo Snehulienka), Kráska a Zviera a rôzne iné postavy. Celá komunita Fabletownu sa snaží ostať v utajení pred ľudským zrakom a celé to má na starosti naša hlavná postava, Bigby Wolf, ktorý je šerifom celého rozprávkového mestečka. Bigby je "Vlk samotár" s večne zapálenou cigaretou a pohárikom v ruke, jednoznačne najsympatickejšia postava. Hre určite veľmi pomáha aj podľa mňa skvelý dabing.

Okrem rozhodovania sa máte možnosť aj skúmať prostredie a hľadať stopy či dôležité itemy, ktoré vám pri hre pomôžu. Taktiež sa z času na čas objaví situácie, kde musíte hádzať predmety, či sa uhýbať pred predmetmi (zväčša sú to údery protivníkov či skrátka a jednoducho niekto, kto sa vás snaží zabiť).

Celý príbeh je vlastne detektívka, kde sa snažíte prísť na to kto a prečo zabíja rozprávkové postavy a čo sa za tým skrýva. Ďalej neprezrádzam, ak by sa to niekto rozhodol zahrať si (i keď pochybujem že to niekto až sem dočítal). V hre sa násilím nešetrí a občas prídu aj naozaj nechutne vizuálne momenty, pri ktorých som len dúfala, že rýchlo prejdú. No celkový dojem z hry bol naozaj skvelý.

Hneď v úvodnej scéne narazíte na Horára (z Červenej Čiapočky), ako v izbe ubližuje slušne povedané "ľahkej dievčine" (už v tomto bode môžte vidieť, že to, že hlavnými postavami sú postavy rozprávkové, vôbec neznamená, že príbeh je vhodný pre deti. NIE JE.) Vy ako silný statočný šerif Bigby akčne vtrhnete do deja a snažíte sa dievčine pomôcť. Postupom času zisťujete, že dievčina je tiež rozprávková postava. A odrazu nájdete pred domov jej hlavu. Bez tela. A to nie je spoiler, to je len začiatok. Týmto sa totiž začína vyšetrovanie, hľadanie a zisťovanie dôležitých informácií, aby sa celá komunita Fabletownu ochránila.



Čo sa týka ovplyvňovania hry vašimi rozhodnutiami, nemá to až tak rapídny vplyv, ako som si na začiatku myslela. Samozrejme, viete ovplyvniť aj množstvo postáv, ktoré nakoniec zomrie, no nakoniec sa všetci dostaneme k zhruba rovnakému koncu (samozrejme, ešte nás čakajú pokračovania tejto hry, museli to takto skončiť).

Čo ma na tejto hre najviac zaujalo okrem príbehu je vizuálna stránka. Je to čisto komixové spracovanie, animácie nie sú extrémne prepracované, povedala by som, že sú skôr až skromné. Farby ponuré, vskutku interaktívny komix.

Od tejto partičky už podobná hra vyšla. Na motívy strašne medializovaného a momentálne asi jedného z najúspešnejších seriálov vôbec - The Walking Dead. Zombíkov ja veľmi nemusím, no táto hra mala tiež niečo do seba. Opäť je to založené na princípe hráčovho rozhodovania sa a ovplyvňovania celého deja. Osobne si však myslím, že vo Wolfovi to bolo dotiahnuté viac do detailov, pri Walking Dead veľa robil fakt, že tento seriál bol masovým trhákom. Preto bol úspech predpokladaný už len z tohto dôvodu.

Každopádne tento typ hry odporúčam tým, ktorých nebaví sedieť pred počítačom a bohapusto trieskať do klávesnice, aby zabili čo najväčší počet príšer, i keď uznávam, že to má tiež svoje čaro. Tuto ide najmä o príbeh a neustále napätie, atmosféru. Bigbyho proste musíte milovať a musíte dúfať, že v ďalších častiach sa autori hry trošku povenujú jeho vzťahu so Snow White, lebo predsa aj trošku romantiky sa medzi rozprávkovými postavami musí nachádzať. Teda ja osobne im fandím, dúfam, že sa to v druhej časti rozvinie. Áno, viem, že to nie je pointou celej hry, ale stále som žena a predstava vzťahu krehkej Snehulienky a veľkého silného šerifa Bigbyho ma hreje pri srdci.

Dobre, koniec patetickému filozofovaniu, kto to náhodou dočítal až do konca (gratulujem), nemôžem nič iné, len takto v zhrnutí odporučiť mu zahrať si niečo od Telltale Games, je to niečo iné, zaujímavé, so silným príbehom a keďže je to celé neustála akcia, ani vám to nezaberie toľko času a budete sa môcť venovať produktívnejším veciam (škole napríklad:)

Petra Križovenská (podpisujem sa,lebo meno blogu mi ostalo z môjho starého:D)

1 komentár: