• KEM
  • Subcribe to Our RSS Feed

nedeľa 15. decembra 2013

Neverhood- návrat do detstva...

21:27 // by Unknown // // No comments



Dlhú dobu (vlastne počas celého semestra) som premýšlala o čom by som napísala príspevok na blog. V prípade, že by som nebola limitovaná témou/zameraním počítačových, respektíve digitálnych hier, možno by to pre mňa nebola až taká ťažká úloha. Lenže tým pádom že nie som aktívny hráč sa mi situácia trocha skomplikovala. Pri výbere som teda postupovala vylučovacou metódou. Určila som si kritérium, že keď už budem o nejakej hre písať, bolo by fajn aby som ju hrala viac ako raz. Do tejto kategórie s istotou spadajú tri hry a to: Dyna Blaster/ Bomberman, The Neverhood a Counter strike ("CS"ko). Všetky tri osobne považujem za zaujímavé, či už grafickým prevedením, alebo samotnou náplňou hry. Myslím, že všetky tieto hry sú relatívne známe väčšinovej časti hráčskej komunity. Na základe prekvapivého zistenia, že jedna zanietená hráčka nepoznala hru Neverhood, rozhodla som sa naštudovať a v nasledujúcich riadkoch sprostredkovať informácie o tejto hre. Bude to teda nepochybne obohacujúce nielen pre mňa, ale aj pre potencionálnych čitateľov. Predovšetkým pre tých, ktorý o tejto hre doposiaľ ani len nechyrovali.



Hra The Neverhood bola vytvorená v roku 1996 animátorom Douglasom TenNapelom ako počítačová plastelínová videohra. vyšla pod taktovkou spoločnosti Dreamworks Studios a môžeme ju zaradiť do žánru nazývaného adventúry.
Napriek relatívne dobrým recenziám, ktoré na hru vychádzali v čase vzniku sa nestal Neverhood komerčnou záležitosťou ako mnohé iné hry.
Svojich priaznivcov si získala aj tak. Na facebookovej stránke má 46 554 fanúšikov (15.12.2013). Nepochybne k tomu prispeli zaujímavé animácie a neobvyklý soundtrack o ktorý sa postaral Terry Scott Taylor.
Hra vyhrala množstvo cien, no v súčasnosti sa už nepredáva. Zaujímavou informáciou tiež može byť fakt, že Microsoft ju zaradil do rebríčku piatich najnedocenenejších hier sveta.

Niečo málo o tvorcoch:

tennapel
Doug TenNapel:
Jeho prvým dielom, ktoré vytvoril bol animovaný film Attack of the Killer Tomatoes: The Animated Series. Krátko potom sa však začal venovať animovaniu videohier. Prvou hrou bola hra Jurský park (1993), ďaľšou postavou bol Earthwom Jim, ktorý sa stal ústrednou postavou nielen viedeohry, ale aj seriálu a bol tiež vyrobený v podobe hračky (1994). Nasledovalo jeho najznámejšie dielo Neverhood a o dva roky nato pokračovanie s názvom Skullmonkyes. TenNapel tiež začal natáčať celovečerný film Mothman, no ten nakoniec nebol dokončený. V rozpätí rokov 1998 až 2002 napísal dve komiksové knihy. Okrem práce animátora je tiež spevákom v nezávislej skupine Truck.


Terry Scott Taylor:
Je americkým hudobným skladateľom a zároveň členom troch skupín: Daniel Amos, The Swirling Eddies a Lost Dogs. Od roku 1995 pracoval s TenNapelom na dvoch projektoch. Jedným z nich bol slávny Neverhood, druhým projekt G.e.e.K.e.R. Práve skomponovaná hudba k hre Neverhood mu priniesla množstvo ocenení. Podieľal sa aj na soundtracku k pokračovaniu- hre Skullmonkeys a neskôr k hre Bomboots. V roku 2005 po dlhšom čase prispel ďaľšou hudobnou sekciou a to pre Cartoon Series k hre Catscratch.

Postavy:
V nasledujúcich riadkoch uvediem výber postáv z hry, ktorých je dokopy pätnásť (Klaymen, Willie Trombone, Hoborg, Klogg, Robot Bil, Robotická Príšera, Demoličná Čata, Zelená Príšera, Fialová Príšera, Mucholaka, Bioovca, Myška, Sliziak, Fazuliak, Teleman).


Klaymen:
Zrejme si neuvedomuje svoju existenciu a zo začiatku je nevedomý, no jeho dôležitou úlohou je rozhodnutie o existencii Neverhoodu. Jeho cieľom je v podstate pochopenie tohto sveta. Jeho výraznými črtami je odvaha a chcenie všetko vyskúšať.


Hoborg:
Je najdôležitejšou postavou pre Neverhood, je totiž jeho stvoriteľom a zároveň kráľom. Robí len šťastné a dobré činy, nakoľko jeho meno v preklade znamená Veľké srdce. Jeho prvorodený syn Klogg je však jeho pravým opakom a ide mu len o to, aby mohol absolutisticky vládnuť nad Neverhoodom.


Bioovca:
Jedná sa o špecifický druh, ktorý žije pod muchotrávkou. Jej hlavnou činnosťou je konzumovanie, chodenie sem a tam a vydávanie špecifických zvukov. Občas sa stane že ju niekto rozpučí.

Dvoma podstatnými súčasťami hry je The Neverhood Hall of Records (Nevrhoodska sieň záznamov) a The Neverhood Chronicles, ktoré sú príbehmi (8 kníh na 38 obrazovkách) stvorenia vesmíru a existenciu Neverhoodu v ňom. Tieto príbehy sú podobné príbehom v Biblii (charaktery, samotné príbehy, štýl akým sú písané).
Hra, ako už bolo spomenúté mala pokračovanie z názvom Skullmonkeys (1997/98). Táto hra však bola vydaná ako konzolová videohra pre PlayStation a už nie je zaraďovaná medzi adventúry.
Hra sa však filmového spracovania nedočkala, aj keď uvedenie filmu bolo plánované na rok 2011, čo je možno škoda, pretože filmy tohto druhu (platelínove, resp. Claymation) majú nielen u detí značný úspech. Či už Slepačí úlet (2000), Wallace a Gromit, Mary a Max (2009), ale aj mnohé ďalšie.
Na záver už len dodám, že napriek tomu že hra Neverhood možno na prvý pohľad pôsobí ako pre malé deti, nie je tomu tak. Ako aj v iných adventúrach aj tu platí, že hráč musí riešiť úlohy rôzneho druhu naprieč hádankami a zápletkami rôzneho druhu častokrát doplnenými o vnímanie symbolov, pričom cieľom hlavnej postavy je naplnenie hlavného cieľa. Hru teda nepochybne odporúčam nielen milovníkom tohto typu hier, ale aj tým ostatným. Možno sa tak istým spôsobom vrátite na chvíľu do detských čias, kedy plastelína tvorila povinnú výbavu vrecúška na výtvarnú výchovu. A mne už zostáva len jedna hodina, kým sa hra dosťahuje a budem sa tak môcť o týchto pár zázračných rokov vrátiť späť.



Zdroje:
http://neverhood.etomite.sk/svk_home.htm

http://sk.wikipedia.org/wiki/The_Neverhood






















0 komentárov:

Zverejnenie komentára