• KEM
  • Subcribe to Our RSS Feed

nedeľa 15. decembra 2013

Farmville- posadnutosť, ktorú priniesol Facebook

19:46 // by Unknown // // No comments

        FarmVille- posadnutosť, ktorú priniesol Facebook

     FarmVille patrí medzi jednu z najobľúbenejších hier, ktorá spatrila svetlo sveta pomocou sociálnej siete Facebook a spoločnosti Zynga. V súčasnosti má viac ako 82 390 000 registrovaných používateľov. Z nich je približne 30 000 000 užívateľov, ktorí používajú túto aplikáciu každý deň. Približne 2% z nich pravidelne nakupujú virtuálny tovar (virtuálne peniaze, pomocou ktorých Vaša farma prosperuje). 600 000 ľudí , každý jeden z nich minie na tento virtuálny tovar priemerne 20 dolárov mesačne. 

600 000 (používateľov) x $20 = $12 000 000 mesačne
$12 000 000 x 12 mesiacov = $144 000 000 ročne

     Je nesmierne zaujímavé ako táto hra s jednoduchým ovládaním, ktorú zvládne i malé dieťa dokázala poblázniť tak obrovské množstvo ľudí, ktorí sú ochotní míňať každý mesiac reálne peniaze na to, aby ich virtuálny statok prosperoval. Túto hru môžeme považovať za najnovší fenomén medzi online hrami. 
Princíp tejto hry je úplne jednoduchý, je založený iba  na zbieraný bodov a neustálom klikaní myšou. Hra neponúka hráčovi žiadnu dejovú líniu.



 Ako sa hrá FarmVille?

     Účastník tejto hry je farmár. Môžete si vybrať z viacerých druhov postavičiek, či mužských alebo ženských. Každá hra začína s farmou o veľkosti 12x12 políčok. Postupne sa tieto políčka začínajú rozširovať, záleží však iba od hráča na akú veľkosť farmy sa dostane. Na každé jedno políčko si po zoraní môžete niečo zasadiť (napr. paradajky) alebo si tu môžete umiestniť strom, či zvieratá. Čerstvo zasadené semená (farmville seeds) po určitej dobe vyrastú (minimálny čas sú dve hodiny a maximálny 4 dni). Potom je hlavnou úlohou hráča, aby úrodu pozbieral a predal. Následne tak za ňu získava peniaze (farmville coins) a skúsenosti. Celý tento proces sa opakuje neustále dookola a na tomto princípe je založená celá hra.

Čo sú to Farmville coins a eventy?

     Farmville coins sú virtuálne peniaze za, ktoré je možné nakupovať rozličné vybavenie na farmu. Napríklad rozličné budovy, v ktorých budú bývať zvieratá. Avšak väčšina z týchto budov plní iba okrasný charakter. Celá táto hra je vo veľkej miere postavená na tom, že si môžete pomocou finančnej hotovosti kupovať veľké množstvo dekoratívnych prvkov, prostredníctvom ktorých si skrášľujete svoju farmu a odlišujete ju tak od iných fariem. Okrem toho hra Farmville poskytuje i množstvo eventov, ktoré spestrujú celý priebeh hry. Môžete zbierať "odznaky", (tzv. farmville ribbons) ktoré získavate za to, ak zozbierate ovocie z rozličných druhov stromov, postavíte rôzne budovy alebo obrobíte niekoľko stoviek, či tisíc farmville políčok. V tejto hre sa stretáme i s inými udalosťami (eventy), ktoré sú krátkodobého charakteru, napr. vianočného. S Farmville spojené itemy- predmety, prostredníctvom ktorých si môžete opäť vylepšiť svoju Farmville farmu.

FarmVille 2



     Hra FarmVille sa po úspešnej prvej časti dočkala i svojho druhého pokračovania. Táto nová podrobnejšia verzia populárnej facebookovej hry ponúka inovácie oproti jej prvej časti vo forme 3D kamery, komplexného ekosystému a rôznych iných vylepšení. Nižšie uvádzame hlavné vylepšenia tejto hry, ktoré majú nalákať hráčov, aby sa pre nich táto hra stala ešte zaujímavejšou a populárnejšou.


Hlavné vylepšenia:

3D engine - vďaka Flash 11 bude môcť byť hra 3D, aj keď stále vo fixnom izometrickom pohľade, vďaka 3D objektom je však krajšia

Ekosystém farmy - všetky veci na farme sú prepojené na novú úroveň komplexnosti. Napríklad môžete vyrúbať stromy na drevo a postaviť ďalšie budovy

Voda - farma bude potrebovať vodu, budete ju musieť pracne získavať a bude obmedzená. Budete musieť vymýšľať, ako sa k nej najlepšie dostať (alebo zaplatiť)

Dedina - neďaleká dedina zatiaľ nefunguje, ale je v pláne a eventuálne v nej budú môcť hráči predávať svoje plodiny

Návšteva priateľov - priatelia vás môžu prísť navštíviť na farmu so svojim avatarom

Pravé tlačidlo - vďaka Flash 11 už môže hra používať aj pravé tlačidlo myši a fungovať tak ako štandardná PC hra.

Energia už nebude - nepopulárny element pôvodnej farmy bol zrušený, síce ostatné zásoby budú dochádzať a za ďalšie budete musieť platiť, ale stále budete môcť na farme robiť veci

Crafting - craftovanie bude podobné ako vo FrontierVille a môžete používať veci, ktoré vyrábate na farme ako ingrediencie na ďalšie veci, ktoré následne môžete predávať v meste, alebo používať na iné účely

Stánok pri ceste - cesta k vašej farme neprináša len priateľov, ale môžete si ju ozdobiť aj stánkami a predávať tam vaše výrobky

Bez prepojenia na Farmville - svoje veci z prvej farmy neprenesiete na novú, ale autori uvažujú o darčekoch pre ľudí, ktorí nakúpili veľa vecí v pôvodnej hre.




Expandácia FarmVille za hranice Facebooku

    Hra FarmVille sa teší nesmiernej veľkej obľube aj napriek tomu, že jej spočiatku nebola naklonená až taká veľká pozornosť. Preto stojí za zmienku, že sa z internetovej domény presunula i na mobilné telefóny a platformy Apple. 
   Znamená to, že zväčšovanie a rozširovanie virtuálnych farmárov sa dostalo i do aplikácií mobilných telefónov, iPhonov, či iPadov. 
Zaregistrované domény ako farmvilleandroid.com, farmvilleipad.com,farmvilleiphone.com spoločnosťou DNStination Inc., ktorá vlastní aj oficiálnu stránku FarmVille je dostatočným dôkazom. Navyše vývojársky tím Zynga, ktorý za hrou stojí potvrdil, že má plány na expanziu na iné mobilné platformy, no momentálne nemôžu poskytnúť viac informácií.
     Fenomén jednoduchších casual hier začína byť masovou záležitosťou. Navyše sa dá predpokladať, že by sa hra FarmVille istotne uchytila aj na Xbox Marketplace alebo Playstation Network.

Facebook hra FarmVille
          
Je FarmVille až taká mierumilovne tváriaca sa hra?

     Internetom koluje kauza o tom, že Zynga, tvorca hry FarmVille predáva osobné dáta užívateľov. V prvej desiatke najpopulárnejších facebookových hier je rovno šesť produktov od tejto firmy. Na spoločnosť Zynga podali žalobu, kvôli získavaniu a následnému predaju osobných dát užívateľov Podali na něj žalobu kvůli získávání a následnému prodeji osobních dat užívateľov, ktorí hrajú i hru FarmVille.

Hra Farmville na sociální síti Facebook

     Túto žalobu podala Nancy Graf z Minnesoty. Žiada finančné vyrovnanie pre všetkých, s ktorými dátami sa nakladalo v rozpore zo zákonom. Firma Zynga podľa žaloby porušuje pravidlá v súčasnosti najpopulárnejšej sociálnej siete Facebook. Jadrom tohto sporu je presvedčenie žalujúcej strany, že Zynga zhromažďuje dáta užívateľov, ktorí hrajú jej hry a následne ich predáva firmám, ktoré ich môžu využiť pri inzercii alebo ďalších komerčných aktivitách. 
     Množstvo facebookových aplikácií totiž pri spustení žiada o povolenie prístupu k Vaším informáciam a užívatelia potom nemajú žiadne tušenie, čo sa s ich citlivými dátami deje. V danom prípade sa hovorí o 218 miliónoch užívateľov Facebooku, ktorých osobné dáta boli zneužité. Pri tomto počte potom nie je nijako prekvapivé, že sa medzi hriešnikmi objavujú tie najpopulárnejšie facebookové tituly ako FarmVille.
     Na túto závažnú situáciu poukazuje i samotný tvorca hier Zynga. Hovorca tejto firmy vinu odmieta, avšak celú problematiku nezamietol tvrdením, že to nie je absolútna pravda. "Zynga má striktnú vnútornú politiku, ktorá neumožňuje predávať tretím stranám akékoľvek informácie, na základe ktorých by bolo možné identifikovať užívateľa."

     Na záver môžem skonštatovať, že inšpiráciou k napísaniu tohto blogu mi bol i samotný názov predmetu "Hry a kultúra digitálneho veku", ktorý som tento semester absolvovala. Facebook je súčasťou digitálneho veku 21. storočia.
   Je to akýsi fenomén bez, ktorého si už iba máloktorý mladý človek vie predstaviť svoj všedný deň. Prispievame naň príspevky, "lajkujeme" tu rozličné stránky a stávame sa súčasťou rozličných aplikácií, medzi ktoré patria i hry. FarmVille je bezpochyby jedna z najpopulárnejších hier tejto sociálnej siete a preto som považovala za nesmierne zaujímavé uviesť ju do tohto blogu. 
    I, keď ja sama ju nehrávam, ale som s ňou takmer v každodennom kontakte, nakoľko mi chodia pozvánky od priateľov, aby som si ju zahrala a je zaujímavé, že som tomuto trendu doposiaľ nepodľahla, uvidíme dokedy.. :)
Zdroje: 
http://farmville.jak-na-to.eu/co-je-to-farmville/
http://tech.sme.sk/c/5338048/farmville-bude-expandovat-z-facebooku-na-mobilne-telefony-a-platformy-apple.html

http://jurajrecky.blog.sme.sk/c/223945/Kruta-pravda-o-Farmville.html

http://www.sector.sk/novinka/69815/hor-sa-na-farmu-vo-farmville-2.htm

http://bonusweb.idnes.cz/farmville-porusuje-pravidla-soukromi-facebooku-posila-data-inzerentum-1a1-/Magazin.aspx?c=A101021_142743_bw-magazin_vdp

0 komentárov:

Zverejnenie komentára