• KEM
  • Subcribe to Our RSS Feed

utorok 4. decembra 2018

Najnovší God of War prenesie hráčov do severských krajín (recenzia)

20:47 // by Unknown // // No comments



Kratos je späť! Po mytologickom Grécku sa obľúbený hrdina série ocitol na chladnom severe, kde sa rozhodol začať nový život. Bývalému zabijakovi bohov avšak jeho temná budúcnosť nedá pokoj a bezkonfliktný nový život mu nie je dopriaty. Ale tentokrát na svoje boje nie je sám. Spoločníka a pomocníka na cestách mu robí jeho syn Atreus. V tejto sérii sa tak hráči môžu tešiť nielen na radikálnu zmenu prostredia dejovej línie, ale i na nového Kratosa ako otca.

zdroj: psu.com

Samotný príbeh sa odohráva roky po vyhladení Olympu. Atreova matka zomrela a jej posledným prianím bolo, aby jej popol rozsypali na najvyššej hore v okolí. Takto sa hráči spolu s Kratosom a Atreiom dostávajú na dobrodružnú cestu plnú nebezpečenstva a krviprelievania. Rovnako ako v predchádzajúcich častiach série, ani v tejto Kratosa nadprirodzené bytosti nešetria. Tentokrát ale nemá za úlohu postarať sa len o seba ale i svojho syna, ktorého počas cesty musí naučiť bojovať. Atreus, na druhej strane, musí nájsť v sebe silu a odpoveď na otázku, či sa chce vydať otcovou cestou.
Najnovšia časť série God of War je nielen jej pokračovaním ale i novým začiatkom. Hlavný hrdina je v porovnaní s predchádzajúcimi časťami, ktoré vyšli na PlayStation 2 a 3, viditeľne novým mužom, ošľahaný vekom i nešťastím v jeho živote. Na druhej strane je skúsenejším i rozvážnejším, čo sa mu hodí najmä pri jeho novej role otca. Práve vzťah medzi otcom a synom je hlavným ťahúňom hry, nakoľko hráč je v neustálom napätí, že ako sa bude vyvíjať. Ich spolužitie nie je jednoduché nielen pre nástrahy ktoré ich čakajú, ale i kvôli Kratovej náture a Atreovej neokresanosti.

zdroj: i.amz.mshcdn.com

Zmeny hráčov čakajú nielen v podobe nového prostredia a príbehu ale i samotného spracovania na ktoré mohli byť doteraz zvyknutí. Tvorcovia sa totiž rozhodli sprevádzať Kratosa spoza chrbta, respektíve cez rameno. Práve vďaka tomuto prvku môžu hráči zažiť odlišnejšie herné tempo a iné uhly pri priblížení sa k nepriateľom. Novinkou je tiež Kratova zbraň, ktorá v sebe nesie prvky severskej mytológie. Reč je o magickej sekere Leviathan. S tou môže Kratos nielen zmraziť svojich nepriateľov, ale rovnako ako Thorovo kladivo, aj sekera sa svojmu majiteľovi vráti do ruky. Schopnosti svojej zbrane najlepšie využije v boji proti mýtickým tvorom i pri riešení rôznych úloh. Na svojich nepriateľov avšak nie je sám. Atreus mu kryje chrbát so svojim lukom a šípmi počas celej púte. Jeho prítomnosť je dôležitá najmä pri rozptýlení útočníkov alebo pri riešení hlavolamov. Puto otca so synom je badateľné nielen vo vzájomnej spolupráci, ale je i doslovné, nakoľko jeden bez druhého neurobia ani krok.

zdroj: i.ytimg.com

So zmenou bojového štýlu nastala i zmena ovládania. Pri útokoch sa používajú najmä bočné tlačidlá. Samotný boj, alebo skôr bojové scény, sa avšak po čase môžu zdať rovnaké. God of War nie je krátka hra, celkovo ju hráči môžu hrať aj viac ako 20 hodín. Hráč útočí, bráni sa a používa svoje schopnosti. Tieto kroky sa väčšinou opakujú. Po čase sa môže stať, že sa súboje budú zdať rovnaké, čo môže viesť k tomu, že sa hráč môže začať nudiť.  Odmeny sa však môže dočkať po získaní predmetov a peňazí za ktoré si môže u trpaslíkov postupne zlepšovať svoju zbroj. Napríklad keď si dá ukovať nové brnenie, Kratovi bude svietiť na hrudi. Oživením môžu byť tiež príjemné RPG prvky a krásny vizuálny svet.
Negatívom pre hráčov môžu byť príliš malé titulky alebo fakt, že hra sa pri hraní v 4K rozlíšení trhá. Vylepšenie by mohlo byť aj už v spomínanej sfére súbojového systému, ktorý sa pri jednotlivých bojoch viac-menej opakuje.
Celkovo si hráči teda môžu za približne 40 eur užiť kopec zábavy počas viac ako 20 hodín. Najnovší God of War však určite osloví hráčov najmä krásnym prostredím a prepracovanými postavami. Hráči by sa kúpou najnovšej časti série stali majiteľmi cenného kúsku, ktorý nemôže chýbať pre ich PlayStation 4. Toto dielo sa tiež stane výhodnou investíciou pre Kratových fanúšikov. Veď kto by si už nechal ujsť dobrodružstvá najznámejšieho ničiteľa bohov?



Bianka P.



0 komentárov:

Zverejnenie komentára