• KEM
  • Subcribe to Our RSS Feed

nedeľa 23. decembra 2012

Prehľad vývojom hry The Sims

23:42 // by Bianca // , // 2 comments

Pozrieme sa spoločne na vývoj hry Sims, od jej začiatkov a prejdeme až k novinkám, ktoré prináša.

Hra bola vytvorená v štúdiách Maxis v roku 2000 a vydaná spoločnosťou Electronic Arts. Vydalo sa okolo 98 miliónov kópií. Často krát býva definovaná ako „simulátor života“. Naozaj táto hra umožňuje hráčovi zažívať reálny život, len vo virtuálnej podobe. Postavičky - Sim-íci chodia do práce, postavia si dom, socializujú sa navzájom, dokonca môžu splodiť dieťa. Ďalej je možné chodiť na žúry, do mesta, na nákupy atď. Proste ako v reálnom živote.
Hru vytvoril dizajnér Will Wright známy tiež hrou SimCity. K februáru 2005 sa predalo 16 miliónov kópií, pričom to bola prvá časť – The Sims. Išlo o najpredávanejšiu hru, ktorá bola hlavne obľúbená u dievčat, avšak aj mužské publikum si v nej našlo to svoje.
Medzitým bolo vyvinuté The Sims 2 a dnes je už na trhu najnovšia časť The Sims 3.




The Sims dvojka prináša rôzne zmeny. V pôvodnej, prvej verzii sa dá Sim-ovi vybrať len niekoľko tvárí,  postáv a zopár kúskov oblečenia. Takto málo možností na výber je už minulosťou.
V Sims 2 sa dá pohrať s výberom tváre do dokonalostí (lícne kosti, brada, čelo, rozloženie očí, nos atď). Plus môžete dôkladne zvoliť štýl obliekania, vybrať dokonale oblečenie od hlavy po päty a to isté aj pre vášho dvojnohého miláčika ak sa ho rozhodnete mať.
Ďalej veľmi dôležitý je výber povahy pre Sim-a. Je možné detailne vybrať charakterové črty a dokonca konkrétne zvoliť jeho znamenie zverokruhu, podľa ktorého sa bude správať. Toto všetko ovplyvňuje jeho medziľudské vzťahy a vôbec správanie v rodine.
Je možnosť vytvoriť samozrejme manželské páry, a to len jediným kliknutím na príslušnú ikonu.
K tomu sa automaticky vygeneruje aj potomok, ktorý nesie gény oboch rodičov. A genetika sformuje jeho psychickú aj fyzickú stránku, čiže presne ako v realite. Tvorcovia to naozaj prepracovali do dokonalostí.
V Sims 2 je to naozaj revolučné, pretože dieťa sa správa ako rodičia. Do génov sa mu zapíšu klady aj zápory a aj vyzerá ako oni. Tu sa dostávame aj k vývoju Simov. Prechádzajú všetkými fázami – od bábätka, cez puberťáka potom samostatného dospelého človeka až po senilného starca.
Nasleduje ďalšia dôležitá časť a to výber domu a nábytku. Je tam z čoho vyberať, ponuka je naozaj obrovská.
Oproti Sims jednotke, Simovia sú o veľa viac samostatnejší, už neodpadnú na mieste len tak alebo sa nepočúrajú na mieste.
Je veľmi dôležité napĺňať túžby Sim-a, treba ho zabezpečiť. Musí byť spokojný so svojím spoločenským životom, súkromným a takto sa mu napĺňajú potreby a zintenzívňuje sa mu signalizačná lišta na zeleno. Dostáva tzv. aspiration points, za ktoré si môže na príklad zadovážiť strom ( z ktorého má extra peniaze). Čím dlhšie bude mať túto zelenú ikonku tým dlhšie bude v dospelom veku.
Ak však Sim-ovi nenaplníte jeho potreby začne byť psychicky na dne a nekontrolovateľný.
Ostatné veci v hre sú podobné ako pri jednotke, avšak ešte jedna dôležitá vec, pri práci je možné zmariť úsilie Sim-a pri postupe v kariére, ak nesprávne zvolíte.
Samozrejme aj pri tejto verzii 2 sa tvorcovia vyhrali s grafikou. Sim-ovia sa správajú naozaj podobne ako v realite, umývanie riadov alebo gestá sa Vám môžu zdať známe, ako z reálneho života. Ich jazyk je samozrejme opäť späť a naozaj je ho počuť všade. Nesmie chýbať ani typický čierny humor., čiže zase niečo z reality.


The Sims 3  je verzia tretia z roku 2009 a prináša veľa nových zážitkov. V hre je možné pohybovať sa bez nahrávacích obrazoviek medzi všetkými miestami hry. Hra je plynulá. Sim-ovia sa môžu dostať za hranice svojich domovov, vojsť do domovov ostatných Sim-ov a socializovať sa. Po meste je možné sa pohybovať pešo, autom či na bicykli.


V tejto časti hry je možné dávať rôzne vlastnosti a podoby Sim-íkom ešte vo väčšej miere. Môžete si vytvoriť vlastného športovca, starostlivého rodiča alebo rockovú hviezdu. Dokonca si môžete detailne vybrať jeho oblečenie – vzory ponožiek, tričiek, detailne vybrať typ topánok. Je dokonca možné vybrať aj konkrétny typ materiálu oblečenia, topánok. Môžete si zvoliť aj konkrétnu farbu vlasov. Je možné si profilovať svojho Sim-a ešte slobodnejšie, jeho vlastnosti a osobu ako takú. Tvorcovia umožnili hráčovi vytvoriť si jedinečnú postavičku, akú sa rozhodne vymodelovať si.
Hráč si môže vytvárať nové štvrte a premiestňovať sa v nich. V hre je ešte väčší výber nábytku a interiérových doplnkov. Nábytok pri zariaďovaní je možné umiestňovať hocikde, hráč už nie je obmedzovaní štvorcovou sieťou ako v predošlých verziách.
Tvorcovia The Sims sa pri trojke naozaj vyhrali. Existuje asi 9 datadiskov. To znamená, že každý z nich ponúka nové obohatenie hry ako takej. Verzia The Sims 3: Cestovná horúčka ponúka vycestovať do troch krajín – Čína, Francúzsko, Egypt. V The Sims 3: Domáci maznáčikovia, máte na výber domácich maznáčikov kone alebo jednorožca. 

Môžeme vidieť, že svet Sims už prekračuje aj nám známu realitu.

To je snáď jedným z dôvodov toľkej obľúbenosti a celkového úspechu.
Každý hráč dodáva svojim postavičkám jedinečnú identitu a vytvára unikátny svet vo virtuálnej podobe. Toto môže priaznivo ovplyvniť ľudí, ktorí sa rozhodnú hrať Sims. Ich predstavivosť, ktorú uplatnia vo virtuálnom svete môžu preniesť aj do reality. Záleží na len na ich fantázii a odvahe.
Vytvoriť si svoj „dream world“ najskôr v hre, prežívať ho ako ten svoj a potom možno aj v realite.
V každom prípade svet The Sims je kreatívne pole, povedzme nekonečných možností a to robí túto hru zaujímavou a vyhľadávanou.





Zdroje:

2 komentáre:

  1. Text má divné formátovanie, nie je zarovnaný... Inak krátky článok, Sims má dlhú históriu a bodlo by viac faktov, než len opis gameplayu, prípadne dopad na herný priemysel.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dakujeme za komentare (i k ostatnym clankom) - ano, z isteho pohladu je kratky a dalo by sa o Simoch napisat viac, ale... ako to chodi pri mnohych studentoch - napisu tolko kolko musia :) a ni o chlpok viac. Ved budu hodnoteni... :)

      Odstrániť