• KEM
  • Subcribe to Our RSS Feed

piatok 9. decembra 2011

Od hry k realite

21:57 // by Veronika // // No comments


Sociálne siete fungujú ako miesto výmeny informácií, zberu dát a už aj sociálnej interakcie. Firmy prostredníctvom nich nielen komunikujú so svojimi zákazníkmi, ale aj predávajú svoje výrobky. Najväčšia sociálna sieť súčasnosti Facebook funguje presne takto, teda ako miesto ktoré spája. Či už sú to predávajúci s potenciálnymi zákazníkmi, priatelia, ktorí sa nevideli niekoľko rokov, alebo spolužiaci, ktorí sa videli len pred niekoľkými hodinami. Tento špecifický priestor má nesporne mnoho kladných stránok. Má aj tie negatívne, ktoré všetci poznajú, ale nikto ich neberie vážne. Každý si hovorí, veď ja si dávam dobrý pozor na to, čo zverejňujem, aké myšlienky zdieľam, ako dlho hrám hru na sieti.

Hry na sociálnych sieťach môžu byť považované aj za stratu času. Hráči si na nich môžu vypestovať návyk a nakoniec sa im môže stať, že vo svete plnom ľudí zostanú sami. Napriek tomu sú veľmi obľúbené, lebo hráčom poskytujú to, čo v reálnom živote robiť nemôžu alebo sa im len nechce. Vďaka pár kliknutiam sa postarajú o celé mesto, farmu, firmu,.... a s pocitom dobre vykonanej práce si kúpia ďalšiu budovu, kravu, strom, či dekoráciu. Málokedy ich však dokážu stimulovať k niečomu ďalšiemu ako je len obyčajné „hranie sa“.

Fairyland je hra, ktorá vyzerá ako každá iná. Jednoduchá aplikácia, ktorej cieľom je pestovať konkrétne rastlinky, aby do záhradky prilákali konkrétne zvieratká. Aby zvieratká v záhradke zostali je nutné mať na stolíku potravu. Body majú formu diamantov, ktoré hráči získavajú za chytenie zvieratiek v cudzích záhradkách a zároveň za zvieratká chytené v tej vlastnej. Chytiť zvieratko je možné až po poliatí niektorej z rastliniek v záhradke. Každé poliatie stojí zlatku, na jedno poliatie je možné chytiť len jedno zvieratko. Zlatky hráči môžu získať rôznymi spôsobmi – každé tri hodiny je pre hráča k dispozícii v „banku“ 5 zlatiek. Zlatky sa dajú vyčarovať alebo uvariť, ich množstvo závisí od kombinácie ingrediencií. Zlatky môže hráč získať aj za oživenie zvädnutej rastlinky a od priateľov.

Hra má dve línie. Jednou je dosiahnutie vždy nového levelu prostredníctvom dopestovania novej rastlinky. Druhou je získanie akoby „spoločenského“ statusu, ktoré sú základné nadstavbové. Každý zo statusov umožňuje chytať v záhradke veľmi vzácne mytologické zvieratko, ale prináša hráčovi aj akýsi kredit v očiach ostatných hráčov.

Hra síce nemá prepracovanú, výnimočnú, blikajúcu flashovú grafiku. Naopak je veľmi jednoduchá. Táto hra sa od ostatných odlišuje iným spôsobom, je iná v jednej zo základných charakteristík ostatných facebookovských hier. Primárne nepracuje so zoznamom priateľov. Podstatou je rovnosť. Každý je na tom rovnako, pre každého platia tie isté pravidlá, každý má prístup do všetkých záhradiek, ktoré sa v sieti nachádzajú. Každý hráč môže poliať ktorúkoľvek rastlinku, v ktorejkoľvek záhradke, aj keď jej majiteľ nie je v zozname priateľov.

Vždy po poliatí je možné zanechať odkaz na stene záhradky. Vďaka tomu majiteľ môže vrátiť poliatie. A toto je ten kľúčový moment, ktorý umožňuje vznik nových interakcií. Toto je pre ľudí oveľa silnejší motív vrátiť sa do „Fairyland sveta“ a zároveň nepracuje s časovou viazanosťou, pretože zvädnutú rastlinku vždy niekto oživí.

V porovnaní s inými hrami, ktoré hráča izolujú a jeho sociálnu interakciu postupne zužujú iba na jednoduché „pošli mi tehlu“, táto naopak spája celkom neznámych ľudí. Steny záhradiek sa stávajú ďalším priestorom na komunikáciu a jednotlivý majitelia si na nich postupne nechávajú osobnejšie odkazy. Každý môže stretnúť každého nezávisle na tom, odkiaľ je alebo či je v rovnakom čase online. Táto hra dokáže motivovať ľudí nielen k tomu, aby sa navzájom našli na sociálnej sieti a začali spolu zdieľať myšlienky aj iným spôsobom, ale dokáže hráčov motivovať aj k reálnym stretnutiam. Dôkazom toho bola prvá reálna Fairyland party, ktorá sa konala v lete 2011 v Londýne.

Svet hier je rôznorodý, neustále sa vyvíja, objavuje nové možnosti a podobne ako v tomto prípade, rúca mýty a vyvracia zabehnuté klišé.

0 komentárov:

Zverejnenie komentára