• KEM
  • Subcribe to Our RSS Feed

štvrtok 16. januára 2014

Hry na ktoré stačilo pár tlačítok

14:13 // by Unknown // // No comments


Neviete sa orientovať v priestore? Nevadí, pri takzvaných plošinovkách stačí ísť vľavo alebo v pravo a trojdimenzionálny priestor vás nemusí miasť. SuperMario, Donkey Kong, či Commander Keen. Dnes už chronicky známe postavičky, kvôli ktorým do počítačov niekedy inštalujeme Dosbox. 


Svoju nostalgickú plošinovku má asi každý, kto mal doma v detstve počítač a tak spraviť ich objektívny výber nie je možné. Na nasledujúcich riadkoch preto popisujem môj subjektívny výber štyroch plošinoviek, ktoré si doteraz z času na čas rada zahrám. 

SuperMario

Talianskeho inštalatéra Mária spolu s jeho bratom Luigim, halucinogénne huby po ktorých obaja narastú a získajú chvíľkovú odolnosť voči diabolským korytnačkám, krabom a podobným postavičkám poznáme takmer všetci. Stretnúť sa nimi môžeme nie len v doteraz nespočetných verziách arkádovej plošinovky, ale aj vo filme, niekoľkých seriáloch, v ktorých sú na neho nezameniteľné odkazy, v hračkárstve, či na oblečení. Skrátka, Mario sa stal sú časťou popkultúry.
V hre putujú Mário a Luigi svetmi fiktívneho Hubového kráľovstva (Mushroom Kingdom) a hľadajú princeznú Peach, ktorú uniesol diabolský „korytnačiak“ Bowser. Prvý diel série, Super Mario Bros., vyšiel v roku 1985 v Severnej Amerike, Európe a v Japonsku a bol určený pre herné konzoly NES a Famicom. Počítačová verzia sa dostala na trh o rok neskôr.
Hry v ktorých dokážu neohrození Taliani päsťou rozbiť tehlový múr, boli prepracované na takmer každú konzolu, ktorá vyšla pod spoločnosťou Nintendo. Na svoje 25. narodeniny v roku 2010 dostal Mário od Nintenda špeciálnu limitovanú edíciu červenej konzoly Nintendo Wii a DSi s rôznymi balíkmi hier a motívmi Maria.         

 
Commander Keen
Osemročný chlapec Billy Blaze cestuje vesmírom a bojuje proti jedovatým slimákom a iným príšerám. Neviem ako vás, ale mňa vždy neuveriteľne upokojoval zvuk praskajúcich kvapiek, ktoré Billy zbieral. Sympatické boli aj body, ktoré mali podobu zmrzlín, či čokolád.
Prvé Billyho dobrodružstvo s názvom Commander Keen: Invasion of the Vorticons bolo vyvinuté firmou id Software v roku 1990. Neskôr vyšli štyri ďalšie epizódy a o tom, že je táto hra stále populárna svedčí aj to, že bola portovaná na viaceré konzoly. Naposledy v roku 2013 odkedy si ju môžeme zahrať cez Google Play.


Prince of Persia
Atraktívne orientálne prostredie, akrobatické kúsky a súboje. Niektoré zdroje tvrdia, že hra sa v hlave jej autora, Jordana Mechnera, zrodila pri sledovaní filmu Indiana Jones a dobyvatelia stratenej archy.
Dejová línia je príjemne rozprávková. Diabolský vezír Jaffar, sa počas neprítomnosti sultána snaží prebrať moc do svojich rúk. Chce si za ženu zobrať princeznú, ktorá ho však odmietne. Rozzúrený Jaffar zavrie jej milého do žalára a princeznej dá hodinu na rozmyslenie. Tušíte správne, hlavný hrdina je síce atraktívny mladý muž, ale jeho úloha je rovnaká, ako úloha SuperMaria -  zachrániť princeznú.  
Hra vo svojej dobe ohromila realistickou animáciou. Mechner vraj natáčal svojho brata na videokamerou a postupne prekresľoval jeho pohyby do počítača. Prince of Persia pôvodne vyšla na počítač Apple II, ale vďaka svojej úspešnosti bola časom portovaná na takmer všetky dostupné počítače a konzoly. Pokračovanie, Prince of Persia 2, úspech prvého dielu neprekonalo. Neskôr, v roku 1999 sa príbeh presunul do 3D priestoru, no ani toto vylepšenie nezožalo úspech. Trojdimenzionálny princ však zaujal vývojárov spoločnosti Ubisoft, ktorí pripravili trilógiu s názvom Prince of Persia: Sands of Time. V nedávnej dobe sa Perzský princ dočkal remaku na Xbox Live Arcade, ktorý vyšiel pod názvom, Prince of Persia Classic.




Donkey Kong
Opäť niekto, kto sa snaží vyslobodiť krásne dievča. Hlavný hrdina Mario, musí preskakovať padajúce barely a šplhať sa po chatrne vyzerajúcej konštrukcie, pretože dievčina unesená zlým opičiakom je na jej vrchole. Samozrejme, to nebude mať také jednoduché a keď už to vyzerá, že je na dosah krásnej (aj keď trochu rozpixelovanej) Pauline, opičiak ju unesie ďalej. Najprv do továrne, potom ju povláči po výťahoch a nakoniec musí Mario zničiť konštrukciu na ktorej Opičiak stojí.
Momentálne si môžete zahrať Donkey Konga, v ktorom budete vy opica zbierajúca banány a prekonávajúca prekážky no v klasickej verzii bol opičiak záporná postava. Prvá verzia hry vznikla v roku 1981 a ťažko by ste si ju zahrali v električke, či doma. Bola to verzia pre arkádové automaty, ktoré sú dnes už zberateľskou vzácnosťou.  „Otcom“ Donkey Konga bol japonský programátor Shigeru Miyamoto, ktorý okrem opičiaka stvoril aj klasiky ako The Legend of Zelda, Star Fox, či F-Zero. Po automatoch Donkey Kong a jeho pokračovania kráčali klasickou cestou. Najskôr Nintendo, neskôr mnoho ďalších domácich konzol. V roku 2007 natočil režisér Seth Gordon celovečerný dokument "The King of Kong". Hlavnými postavami však neboli Donkey Kong a Mario, ale Steve Wieb a Billy Mitchell, ktorí sa v hre snažili prekonať svetový rekord.

 

0 komentárov:

Zverejnenie komentára