• KEM
  • Subcribe to Our RSS Feed

piatok 15. decembra 2017

Brány South Parku sa opäť otvorili.

17:20 // by Unknown // // No comments



Víta Vás South Park: The Fractured But Whole



      
        Po úspešnej hre tvorcov seriálu South Park, The Stick of Truth (2014), sme sa tento rok dočkali ďalšieho pokračovania s názvom The Fractured But Whole. Hra vyšla v októbri 2017 pod záštitou Ubisoftu, ktorý týmto vytvoril ultimátny South Park zážitok. Trey Parket a Matt Stone vytvorili hru, ktorá šokuje, poburuje a napriek tomu je absolútne veselá a bujará.


       Celá hra skôr pripomína seriál, takže môže pôsobiť skôr ako 20-hodinová epizóda, ktorú prerušujú prípadné súboje s inými hrdinami. Výrazná je surová animácia spoločná aj pre seriál, hlasy jednotlivých hrdinov sú tiež autentické a kvalita samotného príbehu je nad očakávania. Hráč sa pohybuje po rozšírenej mape South Parku a naráža na mnoho referencií priamo na show. Pre fanúšikov je to potešujúca maličkosť, aj keď s niečím podobným sme sa stretli aj v The Stick of Truth. V tejto hre vystrieda predošlý fantasy námet napätý súboj superhrdinov. Týmto počinom sa v podstate tvorcovia vysmievajú filmovému súboju medzi DC a Marvel.

       V úvode podobne jako při iných RPG hrách vás čaká výber postavy, jej charakteru a oblečenia podľa vlastných merítok, pričom výberom farby pleti si zároveň vyberáte aj obtiažnosť. Oblečenie postáv nie je ničím výnimočné, klasické detské kúsky. Na to aby sa z dieťaťa stal superhrdina, si stačí natiahnuť slipy na nohavice, škrabošku na tvár a vydať sa do sveta. Príbeh nadväzuje na The Stick of Truth, ste dieťa čo sa tam stalo kráľom a ocitáte sa uprostred súboja dvoch superhrdinov. Vaša postavička je nové decko bývajúce neďaleko od ostatných a nie je to nik iný ako Cartman, ktorý vám dá na výber z niekoľkých charakterov pre vašu postavu. Okrem toho si vyberáte aj kryptonit v podobe jednej skupiny nepriateľov. Postupne sa vaša postava môže vyvíjať a meniť, vyberať si ďalšie črty a vlastnosti, ktoré sa však nemusia všetkým páčiť a môžete tak prísť do konfliktu s inými postavami. Postupom sa rozširuje aj príbehové pozadie vašej postavy, ktoré toho veľa odhaľuje a prezrádza.



       Prechádzaním jednotlivých levelov sa stretávate s veľkým množstvom hlavných ale aj vedľajších úloh, ktorých plnenie zvyšuje vaše schopnosti. Okrem hlavnej príbehovej línie sa tu nachádza aj veľké množstvo vedľajších. Prvotné nadšenie z plnenia týchto úloh upadne rýchlo, keď sa už presúvanie hore dole po meste stane skôr otravné a fast travel porty budú príliš ďaleko od seba pre pohodlné hranie bez nudných častí, pri ktorých len niečo niekomu musíte niesť. Po ceste vás môže napadnúť nejaký nepriateľ a tým rozptýliť prípadné znudenie. Napriek akejsi stereotypizácii pri vedľajších úlohách vás po ich naplnení poteší vtipné rozuzlenie, alebo odmena vo forme špeciálnych schopností či už pre seba alebo svojich spolubojovníkov.

       Negatívom pre viacerých hráčov môže byť nedostatok navigačných indikátorov pri presune cez mesto za určitou misiou. Na jednej strane to udržuje akoby čistú obrazovku a pomerne prehľad v celkovom dianí. Avšak za cenu, že stále musíte otvárať mapu aby ste zistili, kam vlastne idete a ktorý z takmer identických domov je ten správny k splneniu misie. Aj keď má hráč k dispozícii rýchlu mapu, na to aby bola riadne využiteľná v takýchto prípadoch, je príliš malá. Vhodným riešením by mohli byť napr. plávajúce šípky, ktoré by vyznačovali smer a cieľ. Ak nepatríte k ostrozrakej populácii, môžete mať menšie problémy aj s malým textom správ, ktoré sa vám zobrazujú vďaka aplikácii Coonstagram (ide o Instagram, ktorý je pomenovaný po superhrdinovy The Coon). Tieto správy vám zobrazujú akúkoľvek interakciu s druhými ľuďmi. Nová aplikácia Coonstagram je akýmsi zástupcom vašej postavičky počas hry. Zlepšovať ju môžete napriklad tým, že si budete robiť „selfíčka“ s rôznymi obyvateľmi v meste a tak isto môžete vidieť kto čo komentoval, zdieľal a všetko čo si ľudia medzi sebou hovoria. Problémom trochu je, že tým, že je aplikácia určená pre všetkých, môže vznikať akési zaplavenie prebytočnými informáciami.

       Dôležitým a zároveň veľmi pozitívnym rozdielom oproti The Stick of Truth je zmena systému súbojov. Súboje sú v The Fractured But Whole založené na tzv. mriežkovom systéme. Bojové pole je rozdelené na niekoľko políčok, pričom jedno políčko je vlastne jeden krok postavy. Na podobnom systéme sú postavené aj schopnosti postavy. Niektoré teda pôsobia len v riadkoch, iné zas v okruhu postavy a pod.  V rámci poľa majú postavy obmedzený pohyb a teda dávajú viac priestoru hráčovi pri výbere stratégie. Pre požadovaný účinok musíte dobre voliť schopnosti vašej postavy, či už ide o útok, bránenie, liečenie a podobne. Okrem samotných bojov môžete používať aj predmety na oživenie a vyliečenie, či privolať pomoc od niektorej postavy, ktorú môžete dostať ako odmenu za úlohy.


 




       Súboje sú postavené aj na systéme quick time eventov, kedy po zvolení daného útoku musíte v správnom momente stlačiť požadované tlačidlo, aby ste dosiahli maximálny efekt. Na podobnom princípe funguje aj blokovanie pri útoku na vás. Za toto všetko sa vám plní ukazovateľ ultimátneho útoku, ktorý má každá z postáv a sú sprevádzané krátkymi animáciami a veľkým efektom. K dispozícii je aj možnosť, poskladať si svoj vlastný tím pred nejakým súbojom, ktorý ovládate celý a pozostáva z maximálne štyroch členov. Lepšie si tak môžete vybrať štýl, akým budete bojovať.


      
       Vďaka zmenám sú súboje zaujímavejšie a svieže, čo ocení určite nejeden hráč. Okrem uvedených možností, sú aj útoky „zadarmo“ vďaka správnemu odhaleniu mikroagresie. Tak ako pri iných vedľajších úlohách, aj toto môžete odmietnuť a rozhodnúť sa pred protivníkom utiecť. Príjemné spestrenie prinášajú nápadité súboje s bossmi, ktoré vás vždy špeciálne nakopnú a nie je ani potrebné, vždy súpera poraziť. Či už je to Randy alebo pekelný démon, tieto súboje sú ďalším svetlým bodom hry.

       Napriek všetkým pozitívam, ktoré zmena súbojov prináša, môžete naraziť na výraznejší problém. V súboji totižto môžete oživovať svojich spolubojovníkov na políčku, kde zahynuli. Na vyššej náročnosti sa s tým budete stretávať častejšie, dokonca môžete niekoho oživiť, len aby schytával rany za vás. Problém sú práve spomínané a chválené políčka. Ak sa na miesto mŕtvej postavy postaví niekto iný, okolo sú ďalšie postavičky a vy oživíte svoju, tak ju vlastne neviete umiestniť a v súboji sa zasekne. V hre sa totižto pri oživení môže posunúť len jedna postava, nie dve, čo v takýchto prípadoch komplikuje celú situáciu.

       Pre fanúšikov seriálu je  napriek tomu veľmi jednoduché zamilovať si South Park: The Fractured But Whole. Komiksové alter egá známych postáv sú plné paródie, sarkazmu a ostrovtipu. Neraz vás zaručene Jimmy a Timmy dostanú do kolien. Tak ako platí pri seriály, platí aj pri samotnej hre, že humor je hlavnou zbraňou. Napriek tomu, že The Fractured But Whole nebola taká rana ako The Stick of Truth, poteší pri srdci každého fanúšika South Parku.





Zdroje:

0 komentárov:

Zverejnenie komentára