• KEM
  • Subcribe to Our RSS Feed

pondelok 12. decembra 2016

Warhammer 40k univerzum v skratke (2.časť)

14:57 // by Unknown // // No comments


V prvej časti sme rozobrali Imperium of Man. V tejto časti sa pozrieme na rôzne nepriateľské frakcie v tomto univerze.

Impérium je v neustálej vojne proti niekoľkým frakciám.


Jednou z najsilnejších z nich sú Sily Chaosu. Ako som v prvej časti spomínal, Chaos žije v paralelnej dimenzii vo Warpe kde sa ukladajú všetky emočné pozostatky vedomých bytostí. Sily chaosu poznajú mnoho spôsobov ako niekoho zabiť. Eye of Terror alebo Oko Teroru je permanentná diera medzi warpom a našou realitou´.




 Démoni - sú zhmotnenou čistou energiou chaosu, na náš svet sa môžu dostať cez čarodejov, neskúseným psykerom alebo cez rôzne portály akým je aj Oko Teroru. Démoni majú rôzne veľkosti od malých veľkosti psa,  až po veľkosti budov. Démoni ako aj každá sila chaosu slúži nejakému bohu nazývaní aj ako Bohovia Chaosu. Khorne boh krvi, vojen. Nurgle boh smrti, rozkladu, moru, ničenia, Tzeench boh zmien, evolúcie, čarodejníctva a nakoniec Slaanesh boh/bohyňa dekadencie, potešenia, túžieb.

Tzeench, Khorne, Slaanesh, Nurgle







Traitorica Chaos Astartes Chaos Space Marines - sú v podstate chaosom pretvorený Adeptus Astartes, ktorý chcú všetko ľudské zničiť a Cisára považujú za falošnú modlu.



 

Orkovia - nazývaní aj ako Greenskins sú zelené obrovské divoké vojnuchtivé humanoidné stvorenia, ktoré sú rozšírené naprieč celou galaxiou. Sú hrozbou pre každú rasu v tomto univerze kvôli ich skoro nekonečným počtom a ich náture. Veľmi často zorganizujú WAAGH, je to niečo medzi krížovou výpravou, masívnym sťahovaním a bitkou v krčme. Orkovia sú vedení vždy tými najväčšími orkami, popravde ork čím viac bojuje a zlepšuje sa v boji, tým je väčší a silnejší. Orkovia používajú rýchlo ukované zbrane a zbroj a kričia na menších aby ich podporovali v boji. Čo je na orkoch najzaujímavejšie je že majú najmocnejšie kolektívne vedomie v univerze, ktoré si žiaľ ale oni sami neuvedomujú. Ich technológie nedávajú žiaden zmysel, keďže zbrane vyzerajú ako zo šrotu, no stačí ich viera na to aby ich zbrane fungovali ako napr. že ak je nástroj pomaľovaný červenou farbou získava väčšiu palebnú silu. Orkovia sú takou komickou časťou celého univerza.




Tyranidi - mimogalaktickou nepriateľskou rasou, sú to odporné xenomorfné stvorenia, ktorých jediným cieľom je kŕmenie. Sú ovládaný pomocou obrovského kolektívneho vedomia nazývaného Hive Mind, ktorý celý roj presúva naprieč galaxiou a ničí všetko čo im stojí v ceste. Je to jedna z najpočetnejších rás v univerze keďže ich roje sú veľké ako galaxie. Tyranidi dostali svoje pomenovanie podľa prvej zničenej planéty Tyran.








Eldari - humanoidná rasa mimozemšťanov podobná Vyšším Elfom z fantasy univerza kníh od Tolkiena. Eldary sú veľmi starobilá rasa, ktorá pomaly vymiera. Väčšina Eldarov vidí ľudí ako nižšie bytosti v spomalenom filme, a často buď pomôžu alebo bojujú tak ako sa to hodí v ich vlastných schémach. Vo svete 40k slúžia ako vyrovnávajúca sila. Prídu vždycky tam, kde je osud ich rasy, alebo celej galaxie na vlásku. Cestujú a prebývajú na planetoidných obrovských svetoch nazvaných Craftworldy, ktoré slúžia ako nové sociálne prostredia. Eldari využívajú na cestovanie nimi vytvorenú sieť brán Webway - čo sú tunely vďaka ktorým sa Eldar môže dostať naprieč celou galaxiou, ak sú brány otvorené na oboch koncoch prakticky behom pár dní, pričom cesta warpom pre Impérium trvá často mesiace až roky. Najväčšia zbraň Eldarov je teda manipulovanie "nižších" rás na splnenie ich vlastných cieľov.

Dark Eldari - sú skazený bratranci Eldarov, nepoučili sa z minulosti a upadli ešte viacej do nechutnosti a skazenosti. Prežívajú vďaka pirátstvu voči nižším rasám, unášaniu, zotročovaniu, zabíjaniu a najhrozivejším sexualným chúťkam, ktoré v predstavách bežného človeka sa nedajú ani len predstaviť nie to ešte popísať. Tiež využívajú Webway, hlavne jeho temné miesta. Sídlia v oblasti temného Webwayu nazývaneho Commoragh. Je to centrum najväčšej zvrhlosti, smrti, otroctva a skazenosti v celej Galaxií. Spoločenstvá u Dark Eldarov sú známe ako Kabály. Po Dark Eldaroch a Craftworld Eldaroch existujú ešte ďalšie dôležité články rasy.


Exodite Eldar
 Exodite Eldari - Odišli pred pádom Eldarskej ríše na ďaleké planéty. Žijú životy na štýl amerických indiánov v organizáciach podobných klanom. Zároveň udržujú veľmi priateľské vzťahy s Craftworld Eldarmi a sú vítaný aj na nových domovoch ich vymierajúcej rasy. Špecializujú sa na špionáž, exploráciu, plíženie a podobne. Imperiálne svety o ich prítomnosti často nikdy nevedia a nikdy sa nedozvedia.









Harlequin
Harlequin - sú ďalšou dôležitou súčasťou Eldarskej rasy. Nepatria ani ku Craftworld Eldarom a ani k ich temným bratrancom, slúžia Eldarskému bohovy smiechu, Cegorachovi. Aj napriek tomu, sú vysoko vážené ako súčasť eldarskej rasy, sú ohybnejšie a rýchlejšie dokonca aj na Eldarov a poznajú tajomstvá, po ktorých sa aj najväčším Farseerom zmení život v peklo. Celý ich život je oddaný stráženiu týchto tajomstiev a bránenie sieti brán Webway, kde prežívajú. Ich prítomnosť je vítaná tak ako na Craftworldoch, tak aj v Commoraghu. Koniec koncov, môžu byť rozdiely akékoľvek medzi Eldarmi a Dark Eldarmi, ich cieľ je spoločný, prežiť, a keď ide do najhoršieho, aj nenávidený bratranci vedia svoje rozdiely hodiť stranou.

Eldarskí Korzári sú poslednou súčasťou. Slúžia ako námorníctvo Craftworld Eldarov. O ich prítomnosti často kolujú len šepoty a v oblastiach kde boli nutný udrieť ostáva len vesmírny odpad. a zničené lode. Zároveň slúžia aj ako zásobovacia sila Craftworldov.











Tau- sú nová, humanoidná rasa plná ideálov, ale až nebezpečne naivná. Prvý kontakt s Impériom nastal v polovici 35. tisícročia, kedy boli známy ako jaskynný neandrtálci. Kontakt a kolonizácia Impériom bola prerušená Warpovou búrkou. O tisíc rokov neskôr, keď Warpová búrka sa stiahla, poslalo Impérium na prieskum vojenskú expedičnú flotilu. Čo však našli, vydesilo samotných Adeptus Terra. S niekdajšej primitívnej rasy bola technologicky vyspelejšia, ako Impérium samotné, cestovaním po vesmíre schopná medzihviezdna Ríša. Niesu ani zďaleka tak veľký ako Impérium, ale väčšina snáh Impéria o dobytie Tau zlyhala v základoch. Tau sa skladajú z viacerých rás, samotných Tau a potom Vespidov, Krootov a iných ani nie moc humanoidných rás. Totiž, Impérium Tau má jediný cieľ. Zjednotiť všetky rasy v galaxií pod vlajkou "Vyššieho Dobra", čo svojím spôsobom pripomína komunistické ideály. Ich spoločnosť je rozdelená na kasty, každá kasta sa sústredí na jednú vec. Ohnivá kasta bojuje vo vojnách na frontoch. Zemská kasta sa sútredí na kolonizácie planét a infraštruktúru a tak ďalej. Väčšinou Tau absorbujú iné rasy mierovou cestou, čo je pravidlom ich prvého kontaktu, avšak ak ktosi odmietne, sú ochotný zájsť od použitia vojenského potlačenia, orbitálne bombardovanie, nútenú sterilizáciu alebo ovládanie mysle implantátmi na zníženie odporu.


Necroni -Starobylé nemŕtve konštrukty silne inšpirované dávnym egyptom. Pred dávnymi časmi, počas vzniku Galaxie, primitívna civilizácia zmenená na ničivé stroje bytosťami v Eldarskej mytológií známymi ako Hviezdny Bohovia C´tan. Necroni pod vedením C´tanou za sebou nechávali iba skazu, ich zbrane ničili celé slnečné sústavy, dokázali zatvárať Warp, ktorý tak moc nenávideli ba dokonca dokázali zabíjať a konzumovať samozvané entity, ktoré sa titulovali za bohov. Ku koncu hrozivej vojny, ktorá sa udiala 70. mil rokov pred prvou zmienkou o ľudstve, spojené sily Eldarov a predchodcov primitívnych Orkov boli schopné zredukovať počty samozvaných Hviezdnych Bohov C´tan a poslať nezastaviteľných Necronov na spánok, v ktorý aj samotný bohovia dúfali, že bude trvať navždy.... ten spánok však nebol večný. Naprieč Galaxiou, tieto hrôzu vyvolávajúce mašiny skázy začali znova ožívať, kvôli zvýšenej prítomnosti Warpu. Dynastie za dynastiou začínajú vychádzať z ich Hrobiek, planét známych ako Tomb Worldy. Samotní Eldari a ich počty im nedovoľujú postaviť sa čelom proti tejto hrozbe, ktorá konkuruje terajšiemu Chaosu a tak sa na galaktickej scéne objavuje ďalší hráč, ktorého cieľom je jedná veľká deštrukcia a automatizácia všetkého života v celom známom vesmíre.



Dúfam, že toto zhrnutie v skratke rôznych frakcií vo Warhammer 40k vás zaujal a dúfam, že aj priláka ďalších potenciálnych fanúšikov.


Zdroje: https://en.wikipedia.org/wiki/Warhammer_40,000
http://warhammer40k.wikia.com/wiki/Warhammer_40k_Wiki

vrátiť na 1. časť

0 komentárov:

Zverejnenie komentára