• KEM
  • Subcribe to Our RSS Feed

piatok 7. decembra 2012

Prečo hrávam hru PacMan? Alebo prečo hrávať časovo a dejovo nenáročné hry?

12:17 // by Blondska // // No comments

         
      V mojom príspevku na tento blog som sa rozhodla napísať o hrách, ktoré nezaberajú veľa času, ale dokážu pobaviť. Toto je typ hier, ktoré ja osobne hrávam a mám ich rada. V druhej časti príspevku popíšem moju najobľúbenejšiu hru PacMan, jej vznik, históriu a zaujímavosti, pretože táto hra sa stala celosvetovým fenoménom. Prajem príjemné čítanie :) 

     Keď som bola na prvom stupni základnej školy, počítač sme ešte nemali. Bolo to obdobie 90. rokov. 20. storočia. Hrávala som sa s mladšou sestrou, občas s rodičmi, sesternicou a starými rodičmi rôzne stolné hry ako Človeče, nezlob sa!, Dostihy a sázky, ale aj kartové hry ako Sedma, Červeň ber, Žolík, Americký žolík, Čierny Peter, atď. Keď sme neskôr dostali prvý počítač, už sme hrávali zložitejšie počítačové hry ako Letné olympijské hry, Zimné olympijské hry, Leví kráľ, Aladin a podobné hry s dejom, ale aj hry bez zložitého deja ako autíčka, formule a iné závody. Skákačky a adventúry sme so sestrou tiež rady hrávali. K hre SIMS sme sa dostali až na strednej škole, ale mňa táto hra veľmi nechytila, no moje dve mladšie sestry áno. Mňa bavili vždy len prípravy: vymyslieť postavičku a vybudovať dom. Samotná hra ma už nebavila. Veľakrát sa stalo, že som postavila viacero domov a vymyslela viacero rodín, ale keď ma prišla po čase navštíviť moja sestra, niektorí ľudia boli vyhladovaní, iní už, bohužiaľ, mŕtvi. Dôvod? Nemám na takéto hry čas. Nebaví ma sa nejakej hre takto dlho venovať. Hry, ktoré si občas zahrám, sú len na zabitie nudy. Avšak nesmú byť časovo náročné. Preto je mojou obľúbenou hrou PacMan. Určite ju všetci, ktorí čítate tento blog, poznáte. Panáčik, ktorý papá guličky a uteká pred duchmi alebo inými potvorami. V tejto hre má hráč tri životy, poprípade môže nejaký získať za dobré skóre, ale je to časovo nenáročná hra. To je dôvod, prečo patrí k mojím najobľúbenejším. Spolu s ňou mám rada známeho Hadíka, ktorý sa nachádzal aj v určitých typoch mobilných telefónov.
            Porovnajte si, ako dlho hrávate hry SIMS, Mortal Kombat, Tomb Raider, Legend of Kyrandia a im podobné a hry ako Sudoku, Tetris, PacMan a pod. Ten prvý typ hier má dej, väčšinou vychádzajú z filmov, a teda akoby vstupujete do nejakého diela. Hrdina hry (teda Vy) musíte prechádzať nejakými úlohami, zneškodniť nepriateľa, alebo musíte niečo vytvoriť a niekam sa dostať. Pri tomto type hier rozvíjate fantáziu, ak niečo budujete, alebo si rozvíjate aj reakcie na nečakané akcie a udalosti. Tento typ hier oznamuje len prvky ovládania, nie pravidlá, ako niečo dosiahnuť. Ale druhý typ hier nemá dej, má len prosté a jednoduché pravidlá: Keď spravíte toto, stane sa toto; Používajte šípky, enter, či medzerovník; atď. Nič namáhavé na pochopenie, ani náročné na čas.
            Ja sa hrávam hry, ak mám chvíľku čas, niekde medzi školou, brigádou, učením sa, jedením, zabávaním sa a spánkom. Hranie hier nie je mojím koníčkom, je to len zabitie nudy. PacMan, Tetris, či Sudoku sú super hry, ktoré zabavia, zbavia človeka stresu a precvičujú mu mozog a reakcie, tiež reflexy. Pri hre PacMan musí hráč dávať pozor na duchov, príšerky, pred ktorými musí utekať, a popritom jesť guličky, aby sa dostal do ďalšieho levelu, s rovnakým princípom, no inou hernou plochou. Hra Tetris posilňuje naše logické myslenie a predvídanie tým, že nás núti ukladať ponúkané kocky tak, aby zaplnili riadok. Predvídať musíme podľa kocky, ktorá sa nám ukazuje, že nasleduje. A Sudoku rozvíja tiež logické myslenie v takom zmysle, že musíme rozmýšľať, ako čísla rozložiť, aby bola splnená podmienka, že v každom stĺpci a v každom riadku musia byť čísla od 1 do 9 bez opakovania.
            Tak, aké hry preferujete? Typ prvý, v ktorom rozvíjate fantáziu, vstupujete do deja a posilňujete svoje reakcie na nečakané udalosti, alebo typ druhý, v ktorom rozvíjate a precvičujete logické myslenie, riešite logické úlohy, zabavíte sa a zbavíte sa stresu a nudy?
               Podľa mojej prvej časti tohto príspevku asi viete, ktorý typ obľubujem ja :)


            Teraz by som pár viet povedala k mojej obľúbenej hre PacMan:

            Pac-Man je japonská plošinová počítačová hra vyvinutá spoločnosťou Namco. Prvýkrát bola uvedená v Japonsku 22. mája 1980. Skoro sa stala veľmi populárnou, až kultovou hrou, čím je dodnes. Stala sa symbolom všetkých počítačových hier, a predlohou pre mnoho mutácií, populárnych piesní i pre televízny seriál. Pac-Man vo svojej dobe vytvoril úplne nový typ hry.“[1] Jej autor, Toru Iwatani, prišiel na výzor PacMana tak, že si hladný otvoril krabicu s pizzou, vzal si jeden kúsok a ako sa tak pozeral na zvyšok pizze, vzhľad PacMana bol na svete. Pôvodne sa hra mala volať Puck-Man, ale ľudia na západe mali obľubu meniť slová na vulgarizmy a v tomto prípade by stačilo prvé písmeno P zameniť za F a neslušné slovo by bolo na svete, preto sa rozhodlo, že názov zmenia na Pac-Man. Názov pochádza z japonského slangového pojmu „paku-paku“, ktoré opisuje pohyb otvárania a zatvárania úst počas jedenia, v angličtine sa prekladá ako „to eat“, a teda v slovenčine ako „jesť“.
              Odkedy sa hra PacMan dostala do povedomia širokej verejnosti, stala sa sociálnym fenoménom a stala sa tiež ikonou pre priemysel s videohrami. Podľa Dawie-Brown index je hra PacMan najznámejšou video hrou medzi Američanmi. Na prvé miesto ju dalo 94 percent z nich.
            V roku 1982 dokonca vzišiel nový charakter - žena Ms. PacMan ako inovácia k Jr. PacManovi mužovi. Bola podobná mužovi PacManovi, ale dostala novú tvár. O rok neskôr, v roku 1983 bola uvedená ďalšia inovácia – herná plocha bola väčšia a hráč mohol prechádzať z jednej plošiny do druhej, odtiaľ do tretej, atď. Z tohto sa vytvoril PacLand, a ďalej PacMania, ktorá položila PacMana do polohy 3D. V roku 1996 spoločnosť Namco vytvorila upgrade s novším a modernejším aranžmá.
            V době vzniku této hry byla většina her střílečky nebo se podobaly Pongu. Pac-Man vytvořil zcela nový typ hry. Jeho tvůrce Toru Iwatani, podle jehož názoru bylo v té době většina her příliš násilných, chtěl udělat hru, která by násilí postrádala a byla by tak přijatelná i pro ženy.“[2] Čo myslíte, podarilo sa mu to? Hry, ktoré boli v tomto obdí populárne, boli úzkoprofilové, čo sa týka hráčov. Avšak hra PacMan mala byť pre širšiu verejnosť, neobmedzenú pohlavím, vekom, ani intelektom.

 Spoločnosť Hanna-Barbera Productions na základe tejto populárnej hry s názvom PacMan vytvorila animovaný televízny seriál PacMan: Animovaná séria, ktorý sa vysielal v televízii ABC od 25. septembra 1982 do 1. septembra 1984. Manžel PacMan s manželkou Pepper PacMan majú dieťa PacBaby a dve domáce zvieratá – psa a mačku. Žijú v mieste zvanom PacLand, kde sa životné prostredie a architektúra odvíjajú od tvaru gule a gule podobným tvarom.
Pozrite si trajler na internete: http://www.youtube.com/watch?v=bpOfcr7ial8


Zaujímavosťou je aj existencia PacMan múzea, fungujúceho na internete - niečo ako fan page. Oficiálne je otvorené od 22. mája 2009, teda v deň zrodu tejto hry. Po vzniku hry s názvom PacMan nastalo davové šialenstvo, každý si túto hru obľúbil, a tak sa začali vyrábať aj rôzne drobnosti pre fanúšikov – oblečenie, samolepky, okuliare, poháre, atď. Všetky tieto predmety sú súčasťou zbierky múza. Deborah Palicia dokonca napísala knihu pre fanúšikov PacMana s názvom "Pac-Man Collectibles", ktorá bola vydaná v roku 2002 vo vydavateľstve Shiffer Book.
                   

 


         V roku 2010 oslávil PacMan 30 rokov. Najznámejší a najpoužívanejší internetový prehliadač si uctil toto výročie znova vo svojom logu. Toto logo však bolo prvýkrát nie statické, ale interaktívne. A tak si návštevníci prehliadača google.sk mohli zahrať túto klasickú arkádovú hru z 80. rokov.

          Americká firma Rescue-Time, ktorá sa zaoberá vývojom softwéru na zvýšenie produktivity zamestnancov, tiež zareagovala na túto udalosť. Ich klienti im dodali podrobné štatistiky a na ich základe vypočítali, že priemerný používateľ si predĺžil pobyt na stránke google.sk o 36 sekúnd. Na prvý pohľad sa to môže zdať málo, ale musíme si uvedomiť, že nie každý užívateľ si túto zmenu všimol. Avšak samotný google zaznamenal v tento deň vyše pol miliardy návštev. Tento údaj začína naberať na obrátkach, že? :) Pri tejto spomienke na výročie klasickej arkádovej hry PacMan sme teda spolu strávili 4,8 milión hodín, čo je takmer 548 rokov! Toto je zaujímavý údaj, že? Spomínate si na túto "akciu"? Ja áno.

Pár upgrade a variácie hry PacMan:
http://www.1001games.fr/jeux/Jeux+dhabilite/Pac+Adventure.html
http://www.hrajhry.sk/hra/pacman/pacman+jungle+trip.html
http://www.hrajhry.sk/hra/pacman/pacman+war.html
http://www.hrajhry.sk/hra/pacman/pumpkin+man.html
http://www.hrajhry.sk/hra/pacman/pacman+sonny.html
http://www.hrajhry.sk/hra/pacman/zombie+pacman.html
http://www.hrajhry.sk/hra/pacman/presigame.html
http://www.hrajhry.sk/hra/pacman/pacmania+iii.html

     Samozrejme, tých uprade a variácií hry PacMan je omnoho viac, jedny sú lepšie, iné horšie. Väčšinou ide len o zmenu témy - v džungli, vojna, tekvica, psík a namiesto duchov sú ľudia z útulku, atď. Avšak našla som aj také, ktoré spájajú rôzne druhy hier - napríklad SuperMária a PacMana. Nájdete ju tu: http://www.hrajhry.sk/hra/pacman/pacman+platform+2.html

Prajem veľa zábavy pri hraní tejto klasickej hry s názvom PacMan :)


Autor: Dominika Kosmálová

Použité zdroje:




[1] Dostupné na internete: http://sk.wikipedia.org/wiki/Pac-Man
[2] Dostupné na internete: http://cs.wikipedia.org/wiki/Pac-Man

0 komentárov:

Zverejnenie komentára