• KEM
  • Subcribe to Our RSS Feed

utorok 1. novembra 2011

Príklady Japonských hier s kratkou životnosťou či neprimeraným obsahom

19:24 // by Martina An. // // No comments


Ak sa povie japonská hra, všetci už ako tak tušíme, o čo približne pôjde a extravagantná herná náplň nemusí až tak šokovať.

Japonské videohry sú často originálne no i kontroverzné zopar príkladov nižšie uvedené sú toho dôkazom či už ide o vtipné hry ako Toylet či svojim spôsobom brutalne až znechucujúce ako Rapelay. Svoje mínus našlo veľa krajín i proti Pokémonom.




Toylet-ako viete čúrať?

Páni, priznajte sa! Koľkým z vás sa po pár pivách podarilo bez problémov trafiť do pisoáru? Niektorí hostinskí vedia, že úspešnosť nebýva veľká, a preto dávajú do mušlí napríklad malé futbalové bránky. V Japonsku ,v zemi posadnutej počítačmi, na to šli inak – nainštalovali na záchody čúrajuce videohry! S názvom Toylet…

Toto asi fakt môže fungovať iba v Japonsku. Senzory v pisoáru snímajú prúd moči, vyhodnocujú presnosť zásahu a LCD obrazovka v úrovni očí vás informuje o výsledkoch. Celkom si môžete zahrať štyri rôzne hry. V jednej čistíte svojou močov posprejovanú stenu, v druhej zdvíhate sukňu anime dievčaťu, tretia vám meria silu prúdu a v štvrtej bojujete proti prúdu minulého návštevníka toalet. Pýtate sa, kto túto úchylarňu vymyslel? Sega. Ano, ta Sega, co mala hry s ježkom Sonicom a v 80. a 90. rokoch konkurovala Nintendu, je zpäť. Predstavitelia firmy sa viacmenej nechali počuť, že sa nechystajú hru nijako komerčne využiť. Že by nejaká rafinovaná marketingová stratégia? Je len škoda, že Toylet si našinec hned´ tak nezahrá. Videohru nájdete jen v štyroch baroch v Tokiu a iba do konce januára. Jedno je však isté. Po vyhrievaných záchodových doskách je toto dalšia záchodová vychytávka (nebo spíš vychčurávka?), ktorú dala zem vychádzajúceho slnka svetu.

Rapelay

Veľmi kontroverzná japonská videohra Rapelay pobúrila mnoho ľudí po celom svete. V hre je totiž možné rôznymi sexuálnymi spôsobmi napadnúť ženu, ošáhavať ju či dokonca znásilniť .Ženy sú tak v hre zneužívané a postavené do role otrokýň..

Hry s označením „hentai“ nie sú v Japonsku novinkou. Ročne sa tu vyrobí množstvo produktov, ktoré sa dajú nazvať ako pornografické. Japonsko má zákony, ktoré v takomto prípade umožňujú cenzúru, ale výrobcovia hier s takýmto obsahom dokážu nariadenia obísť. Japonskí herní tvorcovia chceli prísť na trh s niečím „originálnym“ a tak vytvorili hru RapeLay. Cieľom hráča je obťažovať mladú ženu. Videohra z Japonska RapeLay sa začína príchodom mladého dievčaťa na vlakovú stanicu. Keď postava z hry zistí, že sa na ňu niekto díva, opýta sa: „Potrebujete s niečím pomôcť?“ Vtedy je na rade hráč, ktorý si má vybrať druh útoku na svoju obeť Ponúkajú sa tu možnosti ako je napríklad nadvihnutie sukne alebo dotyky na jej intímnych častiach tela. Tým to však nekončí. Po vystúpení z metra je úlohou hráča zatiahnuť ženu na verejné záchody a tam ju znásilniť. Jediným kliknutím sa jej ľubovoľne ublížiť a vybrať si za svoje ďalšie obete aj jej matku či sestru. Potom už nasledujú scény s opakovaním znásilňovaním. Šokujúca hra dokonca dovoľuje tehotenstvo ženy a možnosť ísť na potrat. Videoherný titul RapeLay pobúril aj medzinárodné organizácie na ochranu práv žien.

Niet divu, že sa proti takémuto scenáru začali búriť rôzne organizácie bojujúce za práva žien. Kvôli nim hru zakázali v Austrálii. Postupne sa sťahuje z pultov obchodov aj v ostatných kútoch sveta. „Toto je hra, ktorá nemá žiadne miesto na trhu,“ povedala Taima Bien-Aime z organizácie Equality Now, ktorá sa o stiahnutie hry z obchodov postarala najviac.

Nečakaný záujem
Paradoxom ale je, že celosvetový rozruch okolo hry RapeLay o ňu vzbudil ešte väčší záujem. Aj keď sa prestáva predávať, zvedavci si ju sťahujú z internetu. Niektorí si hru objednávajú z Japonska, kde jej predaj ešte nie je zakázaný.

„To je klasika. To, čo je zakázané a cenzurované, je pre ľudí atraktívnejšie. Je to pre nich niečo, s čím sa môžu ukázať, bez toho že by súhlasili s obsahom,“ hovorí psychologička Lenka Čadová. „Tá hra môže ovplyvniť psychiku človeka. Keď sa niečo opakuje, tak sa to v našom mozgu upevňuje, aj keď vieme, že to je nezmysel,“ dodáva Čadová.

Pokémon

Jeden z najbizarnejších zákazov v histórii herných zákazov sa zrodil v Saudskej Arábii v roku 2001. Výsledkom zákazu je zákaz distribúcie titulu Pokémon a všetkých jeho pokračovaní. Dôvod je viac – menej zrejmý. V hre sa podľa tamojších cenzorov objavuje Dávidova hviezda, symbol v arabských krajinách spojený s Izraelom a medzinárodným Zionizmom. Ak by náhodou tento titul pripustili do predaja, ohrozili by tak mysle saudských detí, potenciálne skazeným obsahom.

Práve v Saudskej Arábii zakázali japonskú hru a kreslený seriál Pokémoni. Podľa výkladu miestnych šejkov postavičky propagovali sionizmus. Pokémon je slovná hračka z anglického Pocket Monsters - vreckové príšery. Napriek tomu Saudskú Arábiu v zákaze nasledoval aj Egypt, Katar a Spojené arabské emiráty.

V roku 2003 sa šejk Jusuf al--Karadáví podujal na náročnú úlohu rozanalyzovať japonský seriál z hľadiska islamského práva. Aj keď pripustil, že spomínaný preklad bol zlý, našiel iné vážne nedostatky rozprávkových postáv. V prvom rade Pokémoni nepriamo podporujú „kontroverznú Darwinovu evolučnú teóriu“. Postavičky postupne vyrastajú a získavajú rôzne schopnosti, čo môže deti navádzať na kacírske myšlienky, že aj človek je výsledkom evolúcie. Pokémoni sú okrem toho vymyslené bytosti a nevychádzajú z prírody. Inými slovami iba zbytočne odpútavajú pozornosť detí od skutočného života. Ďalej sa mu nepáčilo, že dôležitou súčasťou seriálu sú karty a hra s nimi. Je to zjavná propagácia hazardu, nezlučiteľného s moslimskou vierou. A čo je zo všetkého najhoršie, na jednej z karát je zobrazená už spomínana Dávidova hviezda, čo podľa šejka predsa len dokazuje, že ide o sionistický seriál.

0 komentárov:

Zverejnenie komentára