• KEM
  • Subcribe to Our RSS Feed

utorok 15. decembra 2015

The Sims - hra, ktorá učarovala mnohým ženám

14:17 // by Unknown // // No comments

História The Sims

Po prvýkrát sa táto hra v obchodoch objavila v roku 2000 na základe nápadu, ktorý sa stvoril ešte o 16 rokov skôr. V roku 1984, kedy ešte väčšina ľudí netušila o tejto hre, tvorca Will Wright vytvoril hru Raid on Bungeling Bay, čo bol simulátor bojových vrtuľníkov, kam spadalo aj vytváranie obyvateľov ostrova. Toto vytváranie ľudí na ostrove sa stalo medzi hráčmi veľmi obľúbené, z čoho vzišlo 3 roky na to založenie štúdia, kde začal vyvíjať hru SimCity, kde si staviate vlastné mesto.
V roku 1989 Will Wright vydal hru SimCity pre PC a Macintosh. Táto hra sa stala obľúbenou a taktiež fenoménom, mala obrovský úspech. Vďaka tomu vznikol herný žáner „simulátor života“. Na základe toho vznikli ďalšie rady úspšených hier ako SimLife, SimAnt a SimCity 2000.
Neskôr sú pre Wright-a  nasledujúce roky rozhodujúce. V roku 1993 vyvinul prototyp herného enginu, ktorý sa postupom času stal hrou The Sims. O 4 roky neskôr sa Wrightove štúdio stalo súčasťou spoločenstva Electronic Arts, kde sa vývojári začali zameriavať na tvorbu The Sims.
Čo sa týka prvého dielu hernej série The Sims, tak ten bol vydaný v roku 2000. Po svojom vydaní zožala hra veľký úspech a stala sa obľúbenou medzi hráčmi. Obsadila prvé priečky rebríčkov ako najpredávanejšia PC hra. Neskôr sa ale obsah hry stal nedostačujúcim a hráči žiadajú viac, čo sa odrazilo na vydaní prvého rozširujúceho balíčka s názvom The Sims livin´ large od EA. V roku 2001 vyšli ďalšie dva datadisky. Jedným z nich je The Sims House Party, kde je viac zábavy a tiež datadisk The Sims Hot Date, kde to len srší láskou. Tiež nie je prekvapením že The Sims je stále úspešnejším a stáva sa znova najpredávanejšou hrou na svete.
Postupne začali vychádzať ďalšie datadisky ako The Sims Prázdniny, neskôr rozširujúci balíček The Sims Unleashed s domácimi maznáčikmi. V roku 2004 vyšli posledné datadisky The Sims Superstar a The Sims Makin Magic. Celý prvý diel simíkov zakončuje hra The Sims Bustin Out určená pre konzoly a Game Boy Advance.
Hrateľnosť je jednoduchá. Hráč má na starosti jednu alebo viacero ľudí (Simíkov) ktorých si buď sám vytvorí alebo si vyberie už vopred daného/daných, ktorému sa na začiatku postaví alebo kúpi dom, ktorý bolo treba aj zariadiť, ak ste ho teda nezariadený kúpili. Je potrebné sa starať o simíkove potreby, ktoré sú vyjadrené ukázateľmi nálady, čistoty, spoločnosti, hladu, únavy, zábavy, prostredia atď. Ak je jeho potreba v kritickom stave, nedostalo sa mu čo potreboval, tak začne protestovať a potom sa stane to, že keď má nedostatok hygieny tak začne smrdieť, ak je unavený tak zaspí aj postojačky alebo omdlie, ak sa mu nepodarí ísť na toaletu tak sa počúra. V tejto hre sú k dispozícii 3 herné módy život, nákup, stavba.
Život- starostlivosť o simíka, chodí do práce, varí, číta noviny atď.
Nákup – kúpa vybavenia do exteriéru či interiéru (stoličky, stoly, posteľ, lampy atď.)
Stavba – čas simíka sa zastaví, možnosť búrať, stavať dom, úprava terénu, záhrady a pod.  

The Sims 2
Na trhu sa objavil v roku 2004. V hre sa už neobjavuje 2D prostredie ale 3D. táto hra sa tiež stáva najpredávanejšou hrou roka, ktorá je ešte rozšírená o 2 datadisky The Sims 2 Univerzita a The Sims 2 Nočný život.
V roku 2006 vývojári z Electronic Arts vydali rozširujúce balíčky The Sims 2 Oper for Business, vďaka ktorému môžu simíci podnikať a The Sims 2 Domáci maznáčikovia, ktorám EA naviazali na datadisk v prvému dielu The Sims Unleashed. Počas vývoja hry boli vydávané rôzne kolekcie, ktoré rozširujú hru o rôzne predmety.
V roku 2007 vyšiel datadisk The Sims 2 Ročné obdobia, vďaka čomu môžu Simíci mať Vianoce spolu so snehom.  Tiež vyšiel balíček The Sims 2 Šťastnou cestou, kde simíci môžu ísť na vyslúženú dovolenku.
V roku 2008 bolo predaných cez 100 miliónov kusov hry The Sims. Tiež vychádza ďalší datadisk The Sims 2 Voľný čas a tiež Electronic Arts potvrdil vydanie The Sims 3. Posledným balíčkom k Sims 2 je The Sims 2 Život v byte.
Hranie pozostáva opäť z výberu alebo vytvorenia Simíka a tiež si vyberie susedstvo v ktorom chce hrať. Základnými mestami sú Krasohlídkov, Podivín a Veronov, ktoré sú v každej "základnej" hre. Môžete si tiež vytvoriť svoje vlastné mesto. Susedstvo je vlastne mesto, kde simíci žijú a chodia nakupovať, športovať a pod. Tiež je možnosť vytvoriť si aj vlastné susedstvo.  Tiež ako v Sim 1, Simík má svoje potreby ako jedlo, zábava, spoločnosť, potreba WC, hygiena, energia (spánok) a životné prostredie. Tiež má svoje priania a túžby, ktoré sa snažíte splniť, aby mal čo najvyšší stupeň ašpirácie, z čoho plynú rôzne výhody a nové objekty pre simíka. Zameranie prianí záleží na predvolenej ašpirácii: ašpirácia pre vzdelanie, pre bohatstvo, pre rodinu, pre priateľov, pre večierky, pre romantiku a ako posledná a vtipná pre grilovaný syr. Pochopiteľne má aj strach, ktorý vedie k poklesu aspiračných bodov. Tiež Simík si získava priateľov rôznou komunikáciou. Je istá stupnica vzťahov: nepriateľ, priateľ, najlepší priateľ, zamilovanosť, láska, zasnúbený(á), vydatá (ženatý), ale aj najlepší priateľ navždy. Túto možnosť získaš len po nainštalovaní dodatku Nočný život. Zamestnania, povolania a obory sú rôzne kde získavate určité znalosti a schopnosti, napr. varenie, upratovanie či kondička a pod. Od toho sa odvíja úspešnosť väčšiny aktivít a pri dobrej znalosti varenia i väčšia ponuka jedla k vareniu. Simík má spomienky, ktoré sa zapisujú do jeho životopisu. Tiež má určité vlastnosti, ktoré súvisia so znamením zverokruhu. Môže mať aj svoje hobby a ocenenia, ktoré môžete získať až po nainštalovaní určitých datadiskov. Tiež môžeme zistiť, čo má rád či čo mu vadí. Simík si varí, rozpráva sa, vtipkuje, bozkáva sa, miluje, kúpe, stará sa o záhradku či o svoje zvieratko a pod. Čím viac máme datadiskov, tým viac sa virtualita podobá skutočnosti.
Tiež sa môžu objaviť nadprirodzené bytosti ako mimozemšťania, zombie, upír, servo-robot, vlkodlak, simorost, yetti, čarodejník.

The Sims 3
Toto ďalšie pokračovanie sa dostalo na trh v roku 2009, taktiež je o niečo prepracovanejšie než jeho predchodcovia a je možné sa ponoriť viac do života simíkov. Ešte v ten rok vyšiel datadisk The Sims 3 Cestovná horúčka, v ktorej môžete cestovať do Číny, Egypta a Francúzska. Môžete tam zbierať rôzne poklady a iné zvláštne predmety, ktoré si môžete priniesť domov. Tiež je možnosť spoznať množstvo cudzincov a ostať aj s nimi v kontakte.  V roku 2010 vyšli ďalšie datadisky The Sims 3 Povolanie snov a The Sims 3 Po zotmení. V roku 2011 vyšiel rozširujúci balíček The Sims 3 Hrátky osudu. Tiež sa mohli hráči tešiť že sa nezabudlo na psíkov, mačičky a iných zvierat vďaka balíčku The Sims 3 Domáci maznáčikovia.
V 2012 vyšiel datadisk The Sims 3 Showtime, kde simíci môžu rozbehnúť vlastnú hviezdnu kariéru v showbiznise. Tiež v tom istom roku vyšlo The Sims 3 Obludárium a The Sims 3 Ročné obdobie.
Takou novinkou je nové susedstvo Sunset Valley a tiež sa výrazne zlepšila plynulosť hrania. Je možné sa po susedstve prepravovať bicyklom, pešo aj autom. V editore tvorby simíka je väčšia rozmanitosť, väčšia možnosť voľby pri farbách šatov, vlasov a pod.  Je tu možnosť používať cheaty, stačí stlačiť Ctrl+Shift+C a v rohu sa vám otvorí okienko, kde ten cheat napíšete.

The Sims 4

Táto časť vyšla v roku 2014. Táto časť je zjednodušená od predošlej, sú tu len 2 mestá a to Vrbová zátoka a Lázeňská oáza. k dispozícii je 5 edícií hry. Prvá je základná hra, potom je limitovaná edícia, ktorá obsahuje základ a bonusové DLC, tiež Digital deluxe, ktorá obsahuje DLC a OST. Tiež existuje Prémiová edícia, ktorá obsahuje DLC a Sprievodcu pre tvorcov. Posledná a najdrahšia je zberateľská, ktorá obsahuje DLC, sprievodcu pre tvorcov, bonusovú USB sochu v tvare diamantu The Sims 4 a soundtrack. Všetky edície okrem tej štandardnej a Digital deluxe (dá sa dokúpiť) sú limitované.

0 komentárov:

Zverejnenie komentára