• KEM
  • Subcribe to Our RSS Feed

piatok 14. decembra 2012

Mystery case files alebo vyrieš si záhadu

16:40 // by Unknown // // No comments

Mystery Case files – séria hier s námetom tajomna je jednou z hier, ktoré ma chytili za srdce. Táto séria sa skladá z 9. častí, resp. 9. rôznych hier ( Huntsville, Prime Suspects, Ravenhearst, Madame Fate, Return to Ravenhearst, Dire Grove, 13th Skull, Escape from Ravenhearst, Shadow Lake). Vo svojom príspevku by som rada rozobrala 3 na seba nadväzujúce série s podtitulmi Ravenhearst, ktoré vyšli v Big Fish Games, spoločnosti známej mnohými online games  - internetovými hrami.

Hlavnou náplňou týchto hier je, ako názov naznačuje, vyriešenie tajomstva prostredníctvom logických puzzle hier. Mystery case files sú adventure-puzzle games, kde ako detektív riešite zapeklité tajomstvá v prostredí zaujímavého príbehu.


Mystery Case files  - Ravenhearst
Príbeh prvej časti Ravenhearst nás zavedie do anglického Blackpoolu. Ste detektívom pracujúcim v agentúre, ktorú poverí Queen of England vyriešiť tajomstvo panstva Ravenhearst, ktoré ju zaujalo pri nájdení denníka Emmy Ravenhearst – americkej učiteľky, ktorá chytila za srdce bohatého dediča Charlesa Dalimara. Pravdaže zjavovanie sa duchov na Ravenhearstkom panstve je tiež jeden z dôvodov vašej návštevy Ravenhearstu. Vašou úlohou je vydať sa do vily, získať stratené stránky denníka a odhaliť tajomstvo ukrývané niekoľko desiatok rokov. Jednoduché? Ani nie. 


To čo som sa ja naučila prostredníctvom tejto hry je, že potrebujete ovládať slovíčka. Anglické slovíčka. Mať fotografickú pamäť, riešiť logické hádanky a preniesť sa cez to, že nemôžete byť detektívkou, ale musím byť detektívom. Na rozdiel od mnohých iných hier, kde ako detektív vypočúvate svedkov a podozrivých, tu musíte prehrabávať veci v polorozpadnutej vile, do ktorej sa nie vždy dá ľahko dostať. Vašou úlohou je nájsť ihlu v kope sena alebo lepšie povedané, vyhľadaj v kope bordelu práve tú vec, ktorú máš zadanú.  


Práve v tomto sa zídu anglické slovíčka. Hľadanie daných prvkov / vecí nie je tematicky podmienené a tak sa pri veciach ako spade a shufflecock snažíte nájsť apricot či pineapple.  Práve v týchto chvíľach sa často osvedčí google. Načo listovať slovníkom, keď sa dané slovo zadá do google image a bum bác, zrazu viete, čo treba hľadať. V celej hre/ vile sa nachádza 32 miestností, kde je vašou úlohou nájsť skoro všetky objekty. Crime computer – je časť hry, ktorá je splniteľná až keď sa nazbiera určitý počet nájdených objektov a jej výsledkom je úspešne dokončiť mini-game, čím sa získa ďalšia stránka odhaľujúca príbeh. 


Milujem príbehy. V rôznych podobách. Či je to kniha, film, divadlo alebo nadšené rozprávanie starenky pri výskume.  Alebo vlastné splietanie príbehov na zastávke čakajúc prepchanú 39. A milujem tajomno. Ten pocit záhady, ktorá je však vyriešiteľou záhadou. Však komu by sa chcelo zaoberať sa neriešiteľným príbehom / problémom. Česť výnimkám.

MCF – Ravenhearst ponúka úvodný príbeh do zaujímavej dejovej trilógie. Ako detektív pozorujete a riešite rozvíjajúci sa príbeh romantickej lásky mladej americkej učiteľky a majiteľa panstva, ktorí sa do seba zaľúbia, zasnúbia a žijú happily ever after. No dobre, nie je to presne tak. Je tam mladá naivná učiteľka s novoobjavenou slobodou a hľadaním samej seba ( podotýkam odohráva sa to v 19. storočí a neviem či iba mne sa zdá divné, aby Američanka prišla učiť angličtinu do Anglicka), je tam mladý bohatý landlord a panuje medzi nimi čosi ako láska / obsesia. Ale nezasnúbia sa. A ona sa už nevráti domov. Lebo on sa zaoberá čiernou mágiou spojenou s oživovaním mŕtvych a hlavne hľadaním večného života. V tomto prípade  neplatí povestné cherchez la femme. Ale späť k príbehu. Dievča ho pravdaže pri žiadaní o ruku odmietne, on sa nahnevá, potom sa tvári akoby nič, potom ona dostane list z domu, že jej otec umiera, potom ju on začne tráviť ( tráviť od slova otrava – podávanie jedu, aby s ním naveky ostala namiesto toho, aby jej pomohol a s bolestným výrazom mával svojej odchádzajúcej láske z prístavného móla a už nikdy sa nezamiloval pokiaľ sa ako duchovia nestretnú pred bránou sv. Petra, ako to býva v správnych romancách), potom ona na to (trávenie) príde, chce utiecť, medzi tým zmizne pár ľudí a nakoniec aj ona sama skončí ako duch, miesto ostane zahalené tajomstvom a úbohá Emma čaká na rytiera v zlatej zbroji ( alebo detektíva z mystery Case Files – seek and solve), aby ju oslobodil. 

Celý príbeh sa odohráva pred vašimi očami prostredníctvom stránok z úryvkov, ktoré ako detektív nachádzate po vyriešení náročnejších puzzle úloh ( kto nemá čas alebo nerád rieši sem tam ťažšie úlohy sú vypracované naozaj dobré walkthrough aj s obrázkami). V hre sa nachádzajú dva módy a to je Detektív a Relax, kde je hlavným rozdielom časový limit na nájdenie vecí a vyriešenie záhad. Ďaľšou pomôckou sú tzv. hinty, ktoré dopomáhajú menej šikovným/ trpezlivejším / znalostným hráčom. V každom kole je možné použitie piatich hintov, ktoré osvetlia hľadajúci objekt. Toto sa stále opakuje, až kým nedôjde k rozlúšteniu záhady a vyslobodeniu ducha Emmy Ravenhearst ( po ktorej pomenoval Charles Dalimar svoje panstvo). Avšak tu príbeh nekončí ...

Podľa stránky game-sales-charts.com, ktorá tvorí nezávislé monitorovanie počítačových hier, si hra MCF Ravenhearst po svojom spustení 5. decembra 2006 udržala prvé miesto v takmer v každom mieste distribuujúcom casual games, vrátane Big Fish games. 

MCF – Return to Ravenhearst

MCF Return to Ravenhearst predchádzala hra Madame Fate, na konci ktorej sa dozviete, že spolu s oslobodenou Emmou bolo v Ravenhearste vypustené čosi iné, diabolské. A vašou úlohou je vrátiť sa do Ravenhearstu, aby ste osvetlili celú jeho tajomno-diabolskú históriu a konečne uložili všetky tajomstvá Ravenhearstu k odpočinku. Amen. 


Hlavnou postavou je tu stále detektív, prostredníctvom ktorého hráte. Tá nikdy nevidená a nepočutá postava, riešiteľ záhad. Avšak na rozdiel od prvej časti, ktorá vyšla v roku 2006  ( táto vyšla v novembri 2008), je tento diel nabitý viacerými upgrademi, či už je to zlepšenie puzzle games, zlepšenou dejovou líniou či väčšími prieskumníckymi možnosťami, lepšou umeleckou predlohou s hudobným podmazom. Taktiež obsahuje hiden object in hiden object ( pri hľadaní objektov klikneš napr. na skriňu, kde sa ti otvorí ďalšia mini hiden object mapa, kde musíš hľadať ďaľšie objekty). Problematika hint je tu vyriešená cez ich neobmedzený počet, avšak po použití takejto nápovedy musíte určitú dobu počkať, kým sa znovu naplní je použiteľná. Ukončenie jednej dejovej línie, po ktorej sa dozviete nejaké tajomstvo, je tak ako v predchádzajúcej časti cez Door puzzle, ktoré buď môžete vyriešiť, alebo preskočiť ( to vám však pridá 30 minút do vášho časového skóre). Alebo si pozriete walkthrough na internete. Google je zázračná vec. 


Dejová línia pozostáva z vypustenia duše Charlesa Dalimara, ktorý sa pravdaže chce pomstiť. Vašou úlohou je vrátiť sa späť do Ravenhearstu a odhaliť tajomstvo pozostávajúce z v minulosti  zmiznutých osôb. Pretože k Ravenhearstu je pripútaných oveľa viac nešťastných duchov/ duší, ako len oslobodená Emma.  Hlavnou náplňou „blúdenia“ po miestnostiach a častiach panstva, je získanie obrazu o tom, čo sa stalo s Charlesom Dalimarom po tom, ako zavraždil Emmu Ravenhearst. Postupne zisťujete, že jeho obeťami bola Rose – ošetrovateľka trávenej Emmy a jej dve deti, ktoré boli uzatvorené do truhiel s hadicami, aby udržovali pri živote  Charlesa Dalimare. A pravdaže vy ako detektív ich musíte vyslobodiť. Počas hľadania sa stretnete s Victorom o ktorom neskôr zistíte, že je Charlesovým synom a taktiež mu pomáha v jeho diabolských nesmrteľných plánoch. Na konci pravdaže detektív oslobodí duchov Rose a jej dvoch detí, ale vďaka stroju času, Viktorovi a Charlesovi Damilorovi, ešte nie je všetkému koniec . . . Aj keď z vily už veľa nezostane. Aspoň jej hornej časti ...




MCF – Escape from Ravenhearst
Posledná časť série sa zaoberá čímsi novým. Pohľadom na život Charlesa Dalimara. Jeho pohľadom na svet a prečo urobil to, čo urobil a čo všetko ho k tomu viedlo ( áno presne tak, psychológia ovplyvnenia detstva na ďalší život človeka). Vašou úlohou je prejsť všetko od pôrodu , cez detstvo, až po dospelosť spolu s odvíjajúcim sa (sem tam filmovým) príbehom. Hra je graficky najlepšie spracovaná z celej série ( spolu aj so zvukmi, monológmi či dialógmi, ktoré približujú život Charlesa Dalimara), pohybujete sa po tajných miestnostiach pod domom ( ako to bolo už aj v 2. časti), ktoré zobrazujú miesta – nemocnica, sirotinec/blázinec a podobne, v ktorých žil Charles Dalimare. 

V príbehu sa znovu objavia 4. zachránení duchovia, ktorí sú znovu premenení  do svojich ľudských podôb a spolu s obyvateľmi Blackpoolu uväznení pod Ravenhearstom. Prostredníctvom obnovovania príbehov Charlesovho narodenia, zneužívania v detstve, psychiatrickej liečebne a plánovanej svadby s Emmou cez nové typy hidden objectov a hľadania clues, riešenia puzzle games pomáhate oslobodiť všetkých, ktorí to potrebujú. 






Posledná časť Ravenhearstu , ktorá vyšla v roku 2011 patrí medzi najviac morbídne casual games, čo je nielen vďaka novému spôsobu hrania ( napr. changing objects či zložitejšia strategy guide), ale aj grafike a hudbe. Spája minulé hidden object games spracovania hry, ktorým dodáva nový šmrnc cez adventúrno logické spracovanie, ktoré sa dosahuje náročnejšie cez viacero miest, v ktorých sú objekty na hľadanie a nie priamou líniou tohto hľadania ( ako bolo napr. v prvem diele), čomu dopomáhajú stále prítomné hints. Je najnáročnejšou zo všetkých troch hier, ale ako ja hovorím: "Čo nevieš vygoogli alebo použi walkthroug!" 












0 komentárov:

Zverejnenie komentára