• KEM
  • Subcribe to Our RSS Feed

sobota 15. decembra 2012

Mafia

13:40 // by Unknown // // No comments

Môj príspevok do blogu je o nadčasovej hre od českých tvorcov 2K Czech, ktorá stojí okrem už dvoch častí hry Mafia aj za sériou hier Hidden & Dangerous. Prvá časť Mafie vyšla v roku 2002. Bohužiaľ ja som sa k hre dostal až o pár rokov neskôr, keď som dostal prvý počítač. Bolo to v čase, keď som vo dne v noci hral GTA Vice City. Vtedy mi jeden večer kamarát zavolal, že má hru, ktorá je ako GTAčko, lenže sa odohráva o pol storočia skôr. Aby ste chápali, vtedy sme ešte veľmi nerozlišovali medzi žánrami hier. Proste hra, kde sa jazdí autom a dá sa z neho vystúpiť a strielať okolitých ľudí je "ako GTA". Hneď prvá vec čo ma vtedy dostala, bolo, že hra bola na 3 CDčkach. To bolo niečo úžasné vtedy pre mňa, keďže väčšina hier čo som hral bola na 1 CDčku, dokonca sa šírilo kopa CDčiek, na ktorých bolo aj viac hier. Akurát to GTA spomínané bolo na 2 CD.


Takže aké boli moje prvé dojmy z hry? Bolo to síce už dávnejšie, ale prvé dojmy ostali. Hneď v prvej misii sa hráč ocitne  priamo v príbehu. Hráte za taxikára Tommyho, za ktorým dobehnú dvaja mafiáni Sam a Paulie, ktorí sa potrebujú striasť prenasledovateľov. Čiže hneď na začiatku hry si opáčite, aké to je zdrhať pred mafiánmi, ktorí po vás strieľajú a ako sa ovláda auto v hre. Novinkou pre mňa bolo, že aj v aute môže hráč utrpieť zranenie, čiže keď narazíte do steny, tak vám trošku ubudne zo života. Samozrejme, keď sa vám podarí Sama a Paulieho zachrániť a bezpečne doviezť k Salierho baru, dostanete tučnú odmenu. 

V ďalšej misii hráte opäť za taxikára, akoby sa nič nestalo, lenže po preprave piatich osôb vás napadnú mafiáni s baseballkami, ktorých poslal don Morello, ako pomstu, že ste pomohli jeho nepriateľom, mužom dona Salieriho. Ako zdrháte, tak vás šípka naviguje rôznymi zadnými uličkami až k Salieriho baru, kde vašich prenasledovateľov v peknej scéne postrieľajú. 
Po tomto sa už stanete členom rodiny, zoznámite sa s ostatnými členmi a dostanete možnosť pomstiť sa mafiánom, ktorí poslali na vás svojich ľudí a rozbili vám taxík. Misia má názov molotov party, pretože na zničenie ich áut použijete molotov cocktaily. Teraz ste už pravým členom rodiny dona Salieriho a začnete plniť rôzne misie pre neho od jednoduchších po ťažšie a dlhé misie. Všade zanecháte po sebe krvavé stopy. O misiách tu ale nechcem rozprávať, to asi väčšina z vás pozná a kto nie, nech si hru určite zahrá !

Teraz by som ešte stručne spomenul najzaujímavejšie prvy hry, a tými sú autá, zbrane, postavy a hlavne úžasný skvelý soundtrack, ktorého sa len tak nezbavíte a budete si ho spievať ešte dlho po dohraní hry.


Ako prvé auto sa vám predstaví taxík. Ako začnete pracovať pre dona Salieriho postupne sa vám budú odomykať lepšie a lepšie autá, čiže začínate s úplne základným starým autom, ktoré pripomína skôr kočík ako auto. Ako sa vám predstavujú stále lepšie a lepšie autá, musíte sa samozrejme naučiť aj ako ich kradnúť na ulici v prípade potreby. Na to tu je zaujímavá postava menom Ralph. Je to koktavý mechanik, ktorý vám svojsky vysvetlí ako odomknete každé nové auto. Síce v reálnom živote neviem koľkí z nás by pochopili vysvetlenie "ta-ta-tady je-je-jenom troš-š-š-ku st-st-rčíš pr-s-ty a-a-a když to-to cvá-cvá-cvákne, ta-ta-tak ma-ma-máš vy-vy-vyhráno". Ale očividne hlavný hrdina Tommy s tým problém nemá. 

Takže ako som povedal postupne sa vystriedate v mnohých autách a to nie sú len civilné autá ale aj rôzne policajské autá, sanitky, v jednej misii pri úteku z kostola dokonca zdrháte v hrobárskom aute. V misii, kde máte zmanipulovať preteky, pretože podľa slov dona Salieriho "americké preteky nemuže vyhrát Evropan", idete cez celé mesto v pretekárskom aute, ktorému je treba pobabrať motor.
Čo ešte súvisí s autami je to, že v hre, pokiaľ nechcete dostať pokutu, je treba skutočne dodržiavať pravidlá cestnej premávky. To znamená nemôžete ísť rýchlejšie ako povolená rýchlosť, na to dokonca je špeciálne tlačíko, omezovač rýchlosti. Taktiež keď vás policajt uvidí prejsť cez červenú, tak vás začne naháňať najprv s tým, že vám dá pokutu. Potom postupne sa značka pokuty zmení na putá, čiže vás budú chcieť zatknúť a keď stále unikáte, tak už sa putá zmenia na zbraň a na pátranie, čiže každý policajt vás bude chcieť zastreliť.


Čo sa týka zbraní, tak aj tých je pomerne dosť. Čo je super na hre, že nemôžete mať nekonečno zbraní u seba, ako v iných hrách, ale je to tak celkom reálne vymyslené, že môžete mať len toľko zbraní, ako skutočný človek. Napríklad nemôžete mať u seba tri druhy brokovníc, k tomu dva samopaly a trinásť menších zbraní. Môžete mať schovanú jednu veľkú zbraň v kabáte a druhú v rukách, ale keď vytiahnete tú jednu z kabátu, tá druhá vám padne na zem. Tiež veľkú zbraň si môžete nechať aj v aute. Takže na výber máte nestrelné zbrane ako nôž, baseballka, boxer. Tieto zbrane dokonca využijete aj v niektorých misiách. Napríklad, keď máte odprevadiť dcéru barmana Luigiho Sáru domov, tak sa dostanete do konfliktu s gangom násilníkov, ktorých máte zbiť, ale nemôžete použiť strelné zbrane. Samozrejme, keď sa vám to podarí, tak vás neminie sladká odmena. 

Z menších strelných zbraní je to samozrejme Colt 1911, ktorý budete používať asi najčastejšie. Ďalej je to starý dobrý silný Magnum, ale aj menšie zbrane, ako Colt detective special alebo S&W 10MP, ktoré pripomínajú zbraň Nicka Slaughtera z Vražedného pobrežia. 
Z väčších zbraní potom máte upilovanú brokovnicu (luparu), ktorá vám poslúži v misii Omerta, kedy máte zabiť účtovníka Franka, ktorý zradil rodinu. Zbraň je účinná iba na blízku, takže v podsate ju v celej misii nepoužijete, ale v záverečnej ukážke ju Tommy bude mať v rukách. 
A teraz sa dostávame k zbraniam, ktoré budete využívať asi najčastejšie a to sú pumpovacia brokovnica a Thompson 1928. Ďalším plusom, ktoré by som tvorcom hry dal, že Thompson skutočne kope a teda nie je to ako v iných hrách, že môžete vypáliť 1000 rán a mierite stále na to isté miesto. V Mafii, keď máte Thompson a držíte spúšť, tak o pár sekúnd budete strieľať do neba. Treba si zvyknúť na krátke dávky, kedy máte paľbu pod kontrolou. No a brokovnicu asi netreba popisovať, asi nie je nič lepšie ako si pekne počkať nepriateľa za rohom a potom mu streliť do brucha a sledovať ako odletí pár metrov od vás. V jednej misii sa vám predstaví aj ďalekonosná ruská zbraň Mosin Nagant. 

Čo sa týka postáv, tak niektoré som už spomenul vyššie. Takže vašim zamestnávateľom je Don Salieri, jeho hlavným nepriateľom je Don Morello. Počas celej hry pracujete pre neho, ale ku koncu sa stanete nepriateľmi. Už spomínaný účtovník Frank je vlastne pravá ruka dona Salieriho, alebo consigliere, aby sme boli v terminológii mafie. Neskôr v hre mu pomôžete zachrániť rodinu a odcestovať do Európy. Paulie a Sam sú vaši partneri a budú pri vás väčšinu hry. Samovi budete v mnohých misiách zachraňovať život, no aj tak sa aj on stane vašim nepriateľom ku koncu. Ďalej je tu Vincenzo, ktorý vám bude poskytovať zbrane pre misie. Ralph, ktorého som už spomínal, ktorý sa stará o vašu garáž. Barman Luigi, ktorého dcéru Sáru si získate po dobití násilníkov, ktorí ju otravujú. Ďalej je to Lucas Bertone, ktorý má dieľnu pod mostom, kam párkrát zájdete, keď budete potrebovať modifikovať autá, napríklad aj to spomínané pretekárske auto. Tiež vám vysvetlí ako získať niektoré luxusnejšie autá. Potom sú to Don Morello a jeho brat Sergio, vaši úhlavní nepriatelia. A nakoniec detektív Norman, ktorému Tommy celý príbeh rozpráva a s ktorým sa stretávate vlastne iba v intermezzách. Na obrázku nachádzajúce sa postavy z ľava do prava sú Paulie, Frank, Don Salieri, Tommy a Sam. 

Tak a na záver ešte k soundtracku. Hudba vám hrá v každej časti mesta iná a určite sa vám dostane do hlavy a budete si ju spievať. Tu slová veľmi nestačia, tak pripojím radšej ukážky. 

http://www.youtube.com/watch?v=pkYoXSE2bO0  

http://www.youtube.com/watch?v=JKwk_CqwEHc

a teda tu je kompilácia všetkych soundtrackov : 

http://www.youtube.com/watch?v=HwyOjeRzShs  


Ešte by som chcel povedať, že toto nemala byť recenzia akú nájdete v časopisoch, ktoré sa venujú hrám, ale chcel som len vyjadriť svoje pocity z hry. Preto som sa ani veľmi nevyjadroval ku grafike a hrateľnosti a podobne. Na záver ešte toľko, že Mafiu I asi už veľa hier neprekoná, nedokázalo to ani jej pokračovanie Mafia II, ktorá síce bola super hra, ale už to nebolo to pravé. Myslím, že v tomto so mnou súhlasia mnohí fanúšici tejto skvelej hry.








0 komentárov:

Zverejnenie komentára